spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1528115
 
Home

De tram van Lemmer naar Joure PDF Print E-mail
Geschreven door Friesch Dagblad   
zaterdag, 24 september 2005

Lemmer

Rondom oude tramlijnen hangt een zweem van nostalgie. In lang vervlogen tijden krioelden de trammetjes door de provincie. Met paarden, met stoom en met een motor. Heden ten dage herinnert hier en daar een straatnaam aan een tramverleden. Een straatnaam en de haast verborgen resten van rails, overwoekerd door gras en wilde bloemen.
Tussen Lemmer en Joure loopt zo'n tramlijn. Niet meer in gebruik, behalve dan als markant punt in het landschap. Om de trambaan te behouden als cultuurhistorisch monument wil de gemeente Lemsterland het gedeelte tussen Lemmer en Follega, het deel van de trambaan binnen de gemeentegrenzen, aankopen. Zo'n 105.000 euro telt Lemsterland neer om de baan te kopen van de stichting Behoud Natuur en Leefmilieu uit Wijk bij Duurstede. Concrete plannen om van de trambaan een wandel- of fietspad te maken zijn er niet. De baan wordt behouden en onderhouden. ,,De stichting wil de baan graag kwijt, want ja, wat moeten zij ermee?'', legt Germ Kampen van de gemeente Lemsterland uit.

Locomotiefje
Jarenlang probeerde een groepje Lemsters het locomotiefje 'van toen' terug te krijgen in de Zuidwesthoek. Het voertuig bleek in Tilburg te staan en het gezelschap reisde af naar Brabant om het te bezichtigen. De plannen strandden wegens gebrek aan steun.
Lemsterland had het meeste belang bij het stuk trambaan binnen de bebouwde kom. De toekomstige uitbreiding aan de noordzijde van Lemmer wordt als het ware om de trambaan heen gepast. Het overige stuk kon er voor een prikkie bij worden gekocht. Het trambaantje ligt op een verhoging, wat het de aanblik van een dijkje geeft. In 1947 werd de lijn van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij overgenomen door een busverbinding.
Kampen kan zich de tram nog wel herinneren. ,,Van Heerenveen via Joure naar Lemmer'', mijmert hij. ,,In Lemmer eindigde het spoor bij de kolenopslag. Daar in de buurt heb je nog de Stationsweg, de Tramhaven en het Stationsplein. De tram liep over de brug bij Scharsterbrug en over de Zijlroede. Ik woonde vroeger in Langweer en ging in Joure naar de ULO. Als ik naar school fietste, kwam ik bij Scharsterbrug de machinist tegen die op straat met de vlag stond te vlaggen. Dat was op het punt waar de tramlijn de Doniagasterweg kruist. De tramrails zaten in de brug bij Scharsterbrug. Als het geregend had, was het altijd oppassen geblazen, want dat werd een grote glibberboel.''
Ook elders in de gemeente herinnert 'nu' nog aan 'toen'. In Follega wonen nu particulieren in het oude tramhuisje, dat door de architect zo veel mogelijk in de oude staat is gelaten. Volgens Kampen heeft ook buurgemeente Skarsterlān plannen met haar deel van de tramlijn. ,,Die hebben hun stuk een paar jaar geleden gekocht. Misschien maken ze er wel een fietspad of zo op.''

Bron: Friesch Dagblad

Laatste update ( zaterdag, 24 september 2005 )
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen025.jpg
Otter weetjes
De Otter 4

Otters komen voor in rietlanden en moerassen en langs de oevers van rivieren, beken, plassen en meren, mits voldoende dekking aanwezig is. De otters komen ook in kustgebieden voor en foerageren dan in de kustwateren. In voedselrijke biotopen verdedigen otters territoria. In voedselarme gebieden gebeurt dit niet. Hier hebben de otters grote leefgebieden. De kosten van verdediging wegen dan niet op tegen de baten.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm