spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1528134
 
Home

Nationaal park de Weerribben PDF Print E-mail
Geschreven door Vakantiewijzer.nl   
dinsdag, 01 maart 2005

Vorig najaar werd Nationaal park de Weerribben in een programma van de NCRV uitgeroepen tot mooiste plek van Nederland.
Een vaartocht door de Weerribben laat zien dat het landschap inderdaad wonderschoon is. Het is die decemberdag erg koud en de Weerribben bieden een wat mystiek beeld. Het riet is nog niet gekapt en de nevelen trekken langzaam op. De kleuren zijn mooi. De geluiden van de stilte vallen nog het meeste op.
De Weerribben zijn bij veel recreanten bekend. Jaarlijks trekt het Nationaal park zo'n miljoen bezoekers die per boot, fiets of wandelend het park doorkruisen.


De Weerribben zijn ooit ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning. De naam `Weerribben' komt doordat daarbij smalle stroken land ontstonden (ribben), waarop de uitgestoken turf gedroogd werd. De uitgestoken delen zijn de weren. Zie daar de Weerribben die in 1992 tot Nationaal Park werden verklaard
Totale oppervlakte van het park en moerassen, bedraagt 3500 hectare.

Parkbeheer

Om het park ook voor het nageslacht te behouden, moet het goed beheerd worden. Niet alleen de bijzondere rietlanden en trilveengebieden, maar ook de waterkwaliteit is van belang voor de handhaving van de unieke flora en fauna.
Zeldzame vogels en vlinders weten hun weg te vinden naar het Park en een aantal jaren geleden zijn er ook otters in het park uitgezet. Aanvankelijk leken die zich niet zo thuis te voelen in de Weerribben, maar de laatste metingen geven echter aan dat de otter toch meer en meer vertrouwd raken in dit mooiste plekje van Nederland. Het is de bedoeling nog eens 20 otters uit te zetten.

Kip met gouden eieren

Zo'n schitterend natuurgebied, moet je dat niet beschermen tegen een nog grotere toeloop van recreanten? "Nee," vindt VVV-directeur Jaap Otten. "We moeten niet bang zijn voor meer bezoekers. We moeten alleen niet zwichten voor verdere uitbreiding van infrastructuur voor fietsers e.d. Dat zou een verkeerde benadering zijn. Buiten het hoogseizoen kan het park nog veel extra bezoekers aan. Dan is het park trouwens op zijn mooist en het is bovendien aanzienlijk rustiger. Voor mensen die van rust houden zijn dat de beste perioden om het park te bezoeken."
Hans Schiphorst, secretaris van het Nationaal park, denkt dat het park ook goed in staat zal zijn om de extra aandacht in goede banen te leiden. De uitverkiezing mag er volgens hem niet toe leiden dat de kip met gouden eieren naar de slacht wordt gebracht. "Die moet blijven broeden," zegt hij.

Je wilt nooit meer weg bij de Weerribben

De uitverkiezing van mooiste plek van Nederland heeft de Weerribben te danken aan Sybrand de Boer, een kooiker en palingvisser die tijdens het NCRV-programma mocht laten zien wat hem zo roerde aan de Weerribben. Voor De Boer was vanaf het begin duidelijk dat, als hij zou winnen, hij de 25.000 euro prijzengeld zou besteden aan het creren van zon vier hectare open water in de rietvelden. Het riet groeit op die plekken dan beter en allerlei vogels, vlinders en andere diersoorten kunnen er beter foerageren en nestelen. De Boer is gek op de Weerribben. En hij weet zeker dat hij er nooit weg gaat.

Nationaal park de Weerribben ligt in de Kop van Overijssel.
Bezoekerscentrum:
Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl
Tel: 0561-477272

www.npdeWeerribben.nl

< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen022.jpg
Otter weetjes
De Otter 6

De otter is een schuw, terughoudend en solitair levend dier dat vooral 's nachts actief is. Meestal jaagt hij in langzaam stromend water of in overstromingsgebieden. Soms is hij in een nacht kilometers ver weg op zoek naar voedsel. Zijn sporen zijn in de modderige oevers van beekjes en rivieren te vinden. Daar is hij ook het meest kwetsbaar, en raakt hij soms in een val die voor een ander dier werd opgezet.


  Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm