spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1031261
 
Home arrow Laatste Nieuws arrow Naburen zorgen voor onderhoud in Dwarsgracht

Naburen zorgen voor onderhoud in Dwarsgracht PDF Print E-mail
Geschreven door Maaike Bezemer   
woensdag, 01 maart 2006

Met het vertrek van boeren dreigde ook het karakteristieke dorpslandschap van Dwarsgracht te verdwijnen. Bewoners zijn daarom zelf maar gaan hooien en knotten.
Het Dorp Dwarsgracht is al eeuwen wat de naam zegt dat het is. Iedereen woont aan één gracht en die ligt dwars op de grotere watergangen tussen Giethoorn en Blokzijl. De inhoud van het dorp is wel veranderd. Eerst waren het veenwinners, daarna vissers en boeren, nu verschijnt er steeds meer import. Badgasten noemen de autochtonen hen. Sommigen restaureren hun tweede huis in stijl, met oude steentjes en rieten dak. Maar aan het water verschijnen ook gladde bakstenen, glazen puien en grote terrassen.

Harm Piek, zelf geboren in het dorp en er teruggekeerd, kan daar nog wel mee leven. Liever nieuwe huizen, dan lege en verzakte boerderijen. De beleidsmedewerker van Natuurmonumenten stoort zich meer aan de rommelige veldjes tussen de huizen in. Normaal gesproken zag het in de lente geel van de dotterbloemen, vervolgens roze van de koekoeksbloemen en in de zomer rood van de zuring. Maar het grasland wordt niet meer onderhouden. Boerengeriefbosjes, met hakhout voor fuiken of bonenstaken, zijn verworden tot rommelig oerwoud.

Buurman, en badgast, Frits Wissingh zag het ook gebeuren. Toen hij zeven jaar geleden naar Dwarsgracht kwam, liepen er voor zijn huis pinken, erachter schapen. „Maar de boer ging dood en nu zie ik alleen nog brandnetels, elzen en berken. Een enorme rotzooi.” Sloten werden niet meer uitgebaggerd en riet werd niet meer gemaaid en bijeengebonden in keurige bossen, zoals elders in de Overijsselse Wieden.

Daarom hebben Piek en Wessingh samen met twaalf andere buren de Stichting ’Naobers van Zudert’ opgericht. Naobers omdat ze werken volgens het principe van nabuurschap, ze helpen elkaar. Zudert omdat ze zich voorlopig beperken tot hun eigen kant, zuidelijk van de hoge brug, zo’n vijftien hectare. Volgende week gaan ze bomen kappen. In de zomer halen ze met z’n veertienen, plus aanhang, het gras van de landjes. Met natuurlijk een afsluitend hooifeest, want dat is goed voor de sfeer in het dorp. Het meer specialistische werk, zoals sloten baggeren doet Natuurmonumenten met geld van de provincie. Riet snijden wordt onder meer gedaan door penningmeester Jan Smit. Die is beroepsvisser en rietmaaier, en kan het werk door de teruglopende palingstand goed gebruiken.

Volgens Harm Piek kunnen de naobers een voorbeeld zijn voor dorpen in het Groene Hart of de Vechtstreek, die ook te maken hebben met vertrek van boeren en de komst van stedelingen. Het brengt niet alleen oude en nieuwe bewoners dichter bij elkaar, het houdt ook karakteristiek landschap in stand. Piek hoopt dat anderen dat ook zien, zeker nu het ministerie van LNV niet meer zo scheutig is met subsidies voor agrarisch natuurbeheer. „Het eerste achterstallig onderhoud kost al 150000 euro. De vrijwilligers nemen de helft op zich, met giften en in natura, maar er zullen ook nog andere fondsen en sponsers gevonden moeten worden.” Piek heeft goede hoop. „Uiteindelijk vertaalt ons werk zich weer in allerlei economische waarden. Het dorp wordt aantrekkelijker, niet alleen voor ons en nieuwe bewoners, maar ook voor toeristen en recreanten.”

< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen037.jpg
Otter weetjes
De Otter 8

Een otter kan minstens 400 meter onder water zwemmen zonder adem te hoeven happen; daarbij kan hij zwemmend een snelheid halen van 11-14 km per uur. Meestal blijft de otter minder dan 1 minuut onder water, maar hij kan het 4 minuten volhouden.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm