spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1090533
 
Home arrow Weerribben Nieuws arrow Natuurvriendelijke oevers in Noordwest-Overijssel

Natuurvriendelijke oevers in Noordwest-Overijssel PDF Print E-mail
Geschreven door Provincie Overijssel   
woensdag, 08 februari 2006

Natuurvriendelijke oevers in Noordwest-Overijssel 

Provincie Overijssel heeft de huidige beschoeiingconstructie op een aantal locaties vervangen door natuurvriendelijke oevers. Het beoogde eindresultaat na de uitvoering van het project ‘Aanbrengen natuurvriendelijke oevers’, is een natuurvriendelijke oeverbeschermingsconstructie, die technisch, milieutechnisch en ecologisch een verbetering voor de (leef)omgeving is. Hiermee wordt beoogd het creëren van een oeverstrook waar gebiedsuitwisseling van fauna kan optreden tussen nationaal park ‘De Weerribben’en natuurgebied ‘Rottige Meenthe’. Met het vervangen van de huidige hoge beschoeiing door een natuurvriendelijke oever wordt een barrière weggenomen.

   

De provincie Overijssel heeft op vier plaatsen in de Kop van Overijssel de huidige beschoeiing vervangen door natuurvriendelijke oevers. Het gaat hier om drie locaties langs de provinciale vaarweg Steenwijk – de Linde en één langs de provinciale vaarweg  Mr. H.P. Homansluis – Ossenzijlersloot, beter bekent als De Linde. De werkzaamheden zijn gestart in het najaar van 2004 en zullen naar verwachting een jaar duren. Het eindresultaat is een natuurvriendelijke oeverbeschermingsconstructie met een totale lengte van ongeveer 2200 meter, die (milieu)technisch en ecologisch een verbetering voor de (leef)omgeving betekent. De natuurvriendelijke oever is 2,5 meter breed en bestaat uit een flauw talud, waarvan de beschoeiing onder de waterlijn staat. Hierdoor kunnen alle dieren makkelijk uittreden en vogels en otters goed nestelen aan de waterkant. Daarnaast kunnen, door deze oeverstrook, de dieren die leven in nationaal park ‘De Weerribben’ en natuurgebied ‘Rottige Meenthe’ de oversteek naar de verschillende gebieden makkelijker maken. Met het verwijderen van de huidige hoge, houten beschoeiing en het aanleggen van een natuurvriendelijke oever wordt een belangrijke barrière weggenomen. Daarnaast heeft de natuurvriendelijke oever een grotere duurzaamheid dan de huidige hoge beschoeiing.

Laatste update ( dinsdag, 14 februari 2006 )
Volgende >
spacer
De omgeving
eigen011.jpg
Otter weetjes
De Otter 3

Jonge otters worden na een draagtijd van 62 dagen het gehele jaar door, maar het meest op het ëind van de winter, geboren (Erlinge, 1967a). De jongen krijgen hun eerste vaste voedsel na een zoogtijd van 7-8 weken. Na 2-3 maanden gaan ze voor het eerst mee op jacht. De.jongen blijven tot een jaar bij de moeder. De otter is voornamelijk in de nachtelijke uren actief,  vermoedelijk als gevolg van verstoring en intensieve vervolging. In de meer natuurlijke gebieden zijn otters ook overdag actief.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm