spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 972704
 
Home arrow De Beverrat arrow De beverrat

De beverrat PDF Print E-mail
Geschreven door Dienst muskusrattenbestrijding   
zondag, 15 januari 2006

Geschiedenis

De beverrat komt voor in Midden en Zuid Amerika. Het dier leeft daar voornamelijk in groepen bij elkaar, bij voorkeur in legers of zelfgegraven holen in de oevers van een moerasachtige biotoop. Het dier werd in Europa ingevoerd voor de pels en in mindere mate voor consumptie. Zoals we dat ook van de muskusrat kennen bleek dat de beverrat kans zag om te ontsnappen en om zich met succes structureel in bijna heel Europa te vestigen.                


Voortplanting

Beverratten brengen ca. twee keer per jaar een worp van 5 tot 12 jongen voort die na ca. 4 maanden geslachtsrijp zijn. Volledig uitgegroeide beverratten brengen zelden worpen van minder dan 7 jongen groot, kleinere worpen komen vaak voor bij jonge nog onvolgroeide beverratten. De voortplanting is niet seizoengebonden. Dit betekent dat er middenin de winter jongen geboren kunnen worden. Alhoewel de jongen direct behaard zijn en kunnen zien, zoals de jongen van een haas, is de overlevingskans in de winter klein.


Schade

Aangezien beverratten een duidelijke voorkeur hebben voor een moerasachtige biotoop blijft de schade aanvankelijk beperkt tot vraatschade aan natuurlijke vegetatie en cultuurgewassen in de brede omgeving van zijn leefomgeving. Grotere populaties zijn in staat gebleken om naast aanzienlijke schade aan cultuurgewassen ook bepaalde plantensoorten in hun biotoop totaal uit te roeien en rietoevers te vernietigen.

Daarmee verliest de beverrat zelf zijn biotoop en wordt hij gedwongen om zich terug te trekken in zelfgegraven holen in de oevers. Zo imiteert hij het gedrag van de muskusrat en gaat een extra bedreiging vormen voor de waterkeringen.


Sporen

De beverrat laat diverse sporen achter, het meest kenmerkend zijn de uitwerpselen, ca, 3 tot 4 cm lange keutels. Deze kunnen niet verwisseld worden met andere in Nederland voorkomende dieren. Verder zijn brede wissels en afgevreten plantenresten van de beverrat goed herkenbaar. Veel van deze speurbeelden overlappen de speurbeelden van muskusratten zo ernstig dat het bijna niet mogelijk is om op plaatsen waar beide dieren voorkomen de sporen van een muskusrat er uit te halen.

Naast voedselresten kan een beverrat ook herkend worden aan zijn zelfgegraven holen, de omvang is groter en de ingangen liggen wat hoger dan die van de muskusrat.


Signalement         

De beverrat is de grootste in ons land verwilderde rat, hij kan meer dan een meter lang worden (inclusief Staart) en een gewicht van 10 kilo bereiken. De wildkleur is donkerbruin en de beharing is opvallend grof. Door zijn omvang en de stompe kop komt verwarring met een bever regelmatig voor.

Beverratten zijn zonaanbidders, ondanks dat het nachtdieren zijn zullen ze daardoor overdag zeker bij zonnig weer toch regelmatig te zien zijn.

Aanwijzingen dat er mogelijk beverratten aanwezig zijn:
Beverratten maken zogenaamde nesten in het riet, u kan dan in het riet of op de oeverkant sporen zien van 25cm breed.

 Bestrijding

Doordat steeds duidelijker blijkt dat de beverrat bezig is om zich met succes in heel Nederland te vestingen en het feit dat schade aan gewassen alsmede het risico voor de waterhuishouding veel groter blijkt dan aanvankelijk verwacht werd, is na een uitvoerig onderzoek besloten om de beverrat structureel te bestrijden. Het doel is hierbij uitroeien tot aan de grens. Momenteel wordt landelijk overlegd via welke organisatie de bestrijding het effectiefst uitgevoerd kan worden.

Bestrijding vindt voornamelijk plaats met levend vangkooien en kooien op wissels (looppaden van de beverrat) zodat andere diersoorten weer losgelaten kunnen worden.


Meldingen

Voor meldingen kunt u per rayon een e-mail sturen. Of schriftelijk aan Dienst muskusrattenbestrijding postbus 90602, 2509 LP Den Haag.


 
 Laatst gewijzigd: 16-2-2004  

Laatste update ( woensdag, 22 februari 2006 )
Volgende >
spacer
De omgeving
eigen007.jpg
Otter weetjes
De Otter 1

De otter (Lutra lutra) is een roofdier dat tot de familie van de marterachtigen (Mustelidae) behoort. De otter kan 70-120 cm lang worden en 7-15 kg wegen. De mannetjes zijn groter en zwaarder dan de vrouwtjes. De vacht van de otter is donkerbruin met lichtbruine tot grijze wangen, keel, borst- en buikzijde. Otters zijn typische oeverdieren en brengen het grootste deel van hun leven bij het water door. De amfibische leefwijze van de otter is herkenbaar in de lichaamsbouw.


  Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm