spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1018335
 
Home arrow Weerribben Nieuws arrow Kunst in de Weerribben

Kunst in de Weerribben PDF Print E-mail
Geschreven door Philip Smet   
donderdag, 05 januari 2006

“Heeft de natuur toch nog gewonnen”

Kunstroute in Nationaal Park De Weerribben

Door Philip Smet, 27 juli 2005

"Hebban olla vogela nestas" door kunstenaar Pieter van der Pol
Het natuurgebied De Weerribben, in het noordwesten van Overijssel, is een paradijs voor bijzondere planten en dieren. Maar volgens Staatsbosbeheer is er nog voldoende ruimte voor nieuwe bewoners. Een aantal bijzondere kunstwerken moet daarbij een handje helpen. 'Kunstbroedplaats' is de toepasselijke naam van het project, waarin 15 kunstenaars zich lieten inspireren door de natuur.

Het is er groen, nat en heel stil. Het Nationaal Park De Weerribben is een prachtig natuurgebied, dat zijn ontstaan heeft te danken aan de turfstekers. In de tijd dat olie en gas nog geen gemeengoed waren, stookten de Nederlanders turf - gedroogde veengrond - die werd gewonnen in het moerasland van Noordoost-Nederland. Voor de ontwatering van de veengebieden groeven de turfstekers sloten en vaarten. En die zijn nu zo karakteristiek voor De Weerribben. In het natuurpark liggen ook grote stukken onaangetast rietland en moerasbos, een ideale vestigingsplaats voor planten en dieren die van een natte omgeving houden.

Vogelnestje
Geen voor de hand liggende plek voor een kunstproject, en toch is tot dit najaar een wandel- en fietsroute uitgezet langs 13 kunstwerken. 'Kunstbroedplaats' is een idee van Karin van der Molen en Pat Boeckel van Rerun Producties. De kunstenaars lieten zich inspireren door de natuur en gebruikten uitsluitend natuurlijke materialen voor hun werken. Bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, in Ossenzijl, wordt hun bedoeling meteen duidelijk. Hier staat een metershoge, ronde stellage in het riet: een vogelnest van houten balken, speciaal gebouwd voor mensen. "Zoals een vogel overal takjes zoekt, heeft de maker - Pieter van der Pol - afvalhout gebruikt", vertelt Karin van der Molen. "Het is de bedoeling dat mensen erin gaan zitten en naar de hemel kijken. Zo kunnen ze zich voelen als een vogel."

"De familie Teddybeer op avontuur"
van Willem Hoogeveen

Teddyberen
Gewapend met een routekaart fietsen Karin en ik langs de kunstroute, en genieten ondertussen van het uitzicht. Rietvelden en weilanden met koeien, met daarboven een indrukwekkende wolkenhemel. Aan onze linkerhand ligt een sloot, waar volgens de plattegrond een kunstwerk moet staan. Pas als Karin me erop wijst, zie ik een vreemd bosje. Aan weerszijden van de sloot staat een wand van wilgentakken, in het water een paaltje waaraan tientallen teddyberen zich stevig vastklampen. Kunstenaar Willem Hoogeveen stelt met het bouwsel "De familie Teddybeer op avontuur" de vraag of de pluche beren welkom zijn in het gebied. Het is een commentaar op de recente discussie over het plan om in het natuurpark otters uit te zetten.

Natuurlijke materialen
Staatsbosbeheer - de beheerder van het Nationaal Park De Weerribben - doet er alles aan om nieuwe natuur te creëren in het gebied. Zo graven ze nieuwe, kunstmatige kanalen om verdwenen diersoorten naar het gebied terug te lokken. "Die bedreigde natuur is het centrale thema van de kunstroute", vertelt Van der Molen. "Wij vroegen de kunstenaars iets te verzinnen om het werk van Staatsbosbeheer te ondersteunen en de bezoekers aan te zetten tot nadenken." De deelnemers mochten voor hun kunstwerken alleen materiaal gebruiken dat in De Weerribben voorkomt, zoals riet, wilgentakken en hout. De maker van de teddyberenhut hield zich niet helemaal aan de afspraak. Hij gebruikte ook stroken katoen, die hij door de wilgentenen weefde. Maar de gekleurde lappen zijn nu niet meer te zien. De kleuren zijn verbleekt en bedekt door de uitgelopen wilgentakken. "Heeft de natuur toch nog gewonnen," zegt Karin van der Molen triomfantelijk.

"Uittocht" 
door Peter Veen en Saskia Boelsums
Overwinning
Even verderop staat een toren van takken en riet in een waterplas, als een baken voor de reiziger. Kunstenares Marja Timmer spon een web van riet rond jonge boompjes. Plotseling steken uit het landschap metershoge rieten punten omhoog, in de houding van een roerdomp die zich bedreigd voelt. Ook staan er tien ouderwetse luie stoelen, keurig op een rijtje in het rietland. De zittingen zijn eruit gesloopt, en de makers - Saskia Boelsums en Peter Veen - hopen dat de stoelen straks overwoekerd raken door het riet. Van der Molen: "Die stoelen zijn het symbool voor het comfortabele leven van de mens. Vanuit je stoel heb je alles onder controle, maar hier neemt de natuur uiteindelijk toch alles over."

De kunstwerken van het project Kunstbroedplaats zijn tot 1 oktober te zien. De route is te verkrijgen bij het Natuuractiviteitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl, aan de noordkant van de Weerribben. Meer informatie op de website van Kunstbroedplaats

Laatste update ( woensdag, 15 februari 2006 )
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
rand011.jpg
Otter weetjes
De Otter 9

Hij staat vaak op de achterpoten, met de staart als steuntje, op de uitkijk.
Otters zijn speelse dieren. Ze jagen graag achter elkaar aan en houden schijngevechten, waarbij ze een scherp fluitend geluid maken. Een steile, besneeuwde of modderige oever gebruiken Otters graag als glijbaan. Op hun buik glijden de dieren het water in - een spelletje dat ze steeds weer herhalen.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm