spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1090518
 
Home arrow Otter Nieuws arrow Twee nieuwe otters worden uitgezet in De Wieden

Twee nieuwe otters worden uitgezet in De Wieden PDF Print E-mail
Geschreven door Alterra   
maandag, 28 november 2005

Deze week zullen in het natuurgebied De Wieden van Vereniging Natuurmonumenten twee otters worden uitgezet. Het betreft één vrouwtje en één mannetje, die beiden afkomstig zijn uit Duitse dierentuinen. De otters die nu aanwezig zijn in De Wieden en Weerribben (Staatsbosbeheer) zijn vooral in het wild gevangen in ondermeer Polen, Wit-rusland en Letland. In 2002 zijn vier otters uit gevangenschap uitgezet die zich zeer goed in het wild konden handhaven en ook jongen voortbrachten. Het vangen van wilde otters is ingewikkeld en niet geheel zonder risico voor de dieren. Otters uit dierentuinen zijn daarom een zeer goed alternatief mits ze niet te oud, in ruime perken zijn opgegroeid en genetisch van het Europese type zijn.

Het mannetje dat uitgezet gaat worden is op 1 mei 2004 geboren in Nationalparkverwaltung Bayerische Wald. Uit stamboomonderzoek, aangevuld met genetische analyses, is gebleken dat zijn voorouders uit Polen en Duitsland afkomstig zijn, zodat hij tot ‘dezelfde familie’ behoort als de otters die nu in Nederland leven. Het vrouwtje is op 23 april 2004 geboren in Natuurschutz-Tierpark Goerlitz en heeft ook Duits-Poolse voorouders. Ze was enkele weken gelden ontsnapt uit haar perk en heeft zodoende al bewezen dat zij prima in staat is om zich in het wild te kunnen redden (ze had het locale beekje al leeggevist).

In De Weerribben en Wieden zijn met zekerheid vijf volwassen vrouwtjes en drie mannetjes aanwezig. Zeer waarschijnlijk zijn er daarnaast nog twee volwassen vrouwtjes en drie mannetjes present: in totaal minimaal 13 volwassen otters. Er zijn verder nog een onbekend aantal jonge dieren aanwezig van dit jaar en vorig jaar.

De dieren zijn nu in Burgers’ Zoo (Arnhem) waar een zendertje geïmplanteerd wordt. Zo kunnen de dieren na hun uitzetting door medewerkers van het onderzoeksinstituut Alterra gevolgd worden. De otters verkeren in goede conditie en zullen, volgens planning, volgende week worden uitgezet.

Een populatie otters bestaande uit ca 20-30 volwassen dieren wordt als minimaal voor een duurzame populatie beschouwd. De komende jaren zullen er daarom nog meer dieren worden uitgezet. Mogelijk is het daarbij noodzakelijk ook buiten de huidige begrenzing van het uitzetgebied otters uit te zetten. Vandaar dat overleg zal worden gevoerd met de vissers en muskusrattenvangers om hun vangmiddelen veilig te maken voor otters. Ook wordt naar verkeersknelpunten gekeken om verkeersslachtoffers tot een minimum te beperken. Indien nodig zal Natuurpark Lelystad in samenwerking met het otterfokprogramma dieren gaan huisvesten. Een aantal van deze dieren kan daarna mogelijk worden uitgezet. In het Natuurpark zijn voorbereidingen gestart om de verblijven voor de otters in te richten.

Laatste update ( zondag, 11 december 2005 )
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
rand010.jpg
Otter weetjes
De Otter 7

Zijn solitaire levenswijze maakt dat de otter een groot territorium nodig heeft. De otter controleert het gebied regelmatig en markeert het territorium op verschillende plaatsen met zijn spraints (ontlasting). Vrouwtjes met jongen bezitten een kleiner territorium binnen dat van het mannetje. Het territorium van een ottermannetje moet minstens 16 kilometer schone en ongestoorde oeverkanten omvatten.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm