spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1366706
 
Home

Dode otter langs A7 bij Frieschepalen PDF Print E-mail
Geschreven door Dagblad van het noorden   
zondag, 17 juli 2005

Karin Zwaan
Nico Boele van Staatsbosheer toont de doodgereden otter die zaterdag langs de A7 werd gevonden tussen de afrit Frieschepalen en Trimunt. 'Wat een omvang heeft dit beest'


(c) Foto: Omke Oudeman
marum - Boswachter Nico Boele van Staatsbosbeheer kon zijn ogen bijna niet geloven toen hij de dode otter zag. "Och, och, wat een beest", verzucht hij. "Ik heb wel drie keer op de site gekeken of het wel echt een otter is. Wat een omvang heeft dit beest. Hij is van kop tot staart 1,20 meter lang. En ik schat hem wel op zo'n 15 kilo."

Zaterdag werd Boele gebeld door de politie. Die had het dier gevonden. Dood, in de middenberm van de A7 bij Trimunt. "Als je zo'n telefoontje krijgt dan slaat je hart eerst op hol", vertelt Boele.

"Ik ben meegegaan. En toen ik hem zag vond ik het ongelooflijk. Ik begon bijna te twijfelen. Hij is aangereden aan z'n kop. Verder is ie puntgaaf."

De vondst van de otter op deze plek is zeer bijzonder. Drie jaar geleden werd er in Stedum eenzelfde vondst gedaan. Toen bleek het om een otter te gaan die was uitgezet in de Weerribben.

Vandaag gaat Boele uitzoeken of dat in dit geval ook zo is. Er moet gekeken worden of het dier een zender heeft. "Maar veel spannender is het als deze otter geen zender heeft. Dan zou het een nakomeling van de uitgezette otters kunnen zijn. Maar nóg spannender zou het zijn als hij uit het Noorden komt. En dus helemaal uit zichzelf naar deze streek trekt."

Boele heeft de otter meegenomen. Het dier ligt nu in de diepvries.

Kort geleden is er vlak voorbij Trimunt, richting Boerakker een wildviaduct over de A7 aangelegd.

Nico Boele vindt het nogal wrang dat de otter dit kunstwerk niet heeft kunnen gebruiken. Extra wrang is volgens hem dat er een plan in de la ligt om een verbindingzone te maken tussen Koningsdiep en Oude Hoofddiep bij Marum. "Dat is precies de plek waar deze otter is gevonden. Deze dieren weten blijkbaar exact waar ze het beste de oversteek kunnen maken. Maar dit plan heeft geen prioriteit."

18 juli 2005, 09:13 uur
 
Bron: Dagblad van het noorden

Laatste update ( woensdag, 21 september 2005 )
< Vorige   Volgende >
spacer
Bezoekers
We hebben 6 gasten online
Nieuwe items;
De omgeving
eigen012.jpg
Otter weetjes
De Otter 8

Een otter kan minstens 400 meter onder water zwemmen zonder adem te hoeven happen; daarbij kan hij zwemmend een snelheid halen van 11-14 km per uur. Meestal blijft de otter minder dan 1 minuut onder water, maar hij kan het 4 minuten volhouden.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm