spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1090521
 
Home arrow Otter Nieuws arrow Tevredenheid over herintroductie

Tevredenheid over herintroductie PDF Print E-mail
Geschreven door JITSKE VEENSTRA   
vrijdag, 17 januari 2003

zaterdag, 18 januari 2003, Regio


Vijf zijn kwijt, maar de otter doet het erg goed
Leeuwarden – Oké, vijf otters zijn spoorloos verdwenen, maar toch is de herintroductie van het dier in de Nederlandse natuur tot nog toe geslaagd. Ze zijn de afgelopen vorstperioden goed doorgekomen.
Dat zegt Freek Niewold van Alterra in Wageningen, het onderzoekscentrum dat verantwoordelijk is voor de uitzetting van de otters. In een eerste evaluatie is Alterra zeer te spreken over de resultaten.
In juli, september en oktober van vorig jaar werden in totaal veertien otters – afkomstig uit onder meer Letland en Wit-Rusland - vrijgelaten in het natuurgebied de Weerribben in Overijssel. Daarmee kwam het dier voor het eerst in veertien jaar weer voor in de Nederlandse natuur. In 1988 werd de laatste otter aangereden op de snelweg A7 bij Joure.
De losgelaten beestjes hebben een zendertje in hun buik gekregen zodat de verblijfplaats aan de hand van de zendersignalen te traceren is. Toch zijn er momenteel vijf otters spoorloos verdwenen. Twee van de ‘verdwenen’ otters hebben een tijdlang rondgezwommen in de Rottige Meenthe, de Oldelamer in en de Wester- en Oosterschar in Fryslân maar van hen ontbreekt momenteel weer ieder spoor.
,,We hebben geen idee waar ze zijn gebleven’’, aldus Niewold. ,,Wij hebben met een vliegtuigje naar ze gespeurd, maar niet kunnen vinden. Overigens heeft het zendertje slechts een bereik van twee kilometer.’’ Het is in ieder geval wel duidelijk waar de otters niét zitten. ,,We zijn met het vliegtuig over het Friese merengebied tussen Lemmer, Bolsward, Sneek Leeuwarden, Drachten en Heerenveen, de Tjonger- en Lindevallei, het Lauwersmeer, het Leekstermeer, Flevoland, de Veluwerandmeren, de IJssel tot Deventer, de Overijsselse Vecht tot Dalfsen en het gebied ten westen van de lijn Meppel-Zwolle gevlogen. En daar zitten ze niet.’’
Dat de otters niet meer te traceren zijn, wil nog niet zeggen dat het ze niet goed gaat. ,,Ook al zouden ze dood zijn, dan nog werken de zendertjes. Wij gaan er gewoon van uit dat ze ver weg zijn gezworven. Het is van de beestjes bekend dat ze grote omzwervingen kunnen maken. Ze kunnen met alle gemak honderd kilometer zwemmen.’’ Van acht otters is bekend dat ze behoorlijk honkvast zijn. ,,Zij zijn in de Weerribben blijven hangen’’, weet Niewold.

Jonkies
Van de veertien otters is slechts eentje overleden, aan darmkanker. ,,En dat had ‘ie waarschijnlijk al voor de uitzetting’’, vermoedt Niewold. ,,Dus we zijn uitermate tevreden met dit resultaat.’’ Naar zijn weten zijn er nog geen jonkies geboren. ,,Ottervrouwtjes kunnen het hele jaar door kleintjes krijgen, maar de piek zit meestal in het voorjaar. Wel weten we dat een nogal dominant mannetje voor de vorstperiode alle vrouwtjes heeft gehad. We wachten de komende maanden in spanning af.’’

Bron: Friesch Dagblad

Laatste update ( woensdag, 21 september 2005 )
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen024.jpg
Otter weetjes
De Otter 3

Jonge otters worden na een draagtijd van 62 dagen het gehele jaar door, maar het meest op het ëind van de winter, geboren (Erlinge, 1967a). De jongen krijgen hun eerste vaste voedsel na een zoogtijd van 7-8 weken. Na 2-3 maanden gaan ze voor het eerst mee op jacht. De.jongen blijven tot een jaar bij de moeder. De otter is voornamelijk in de nachtelijke uren actief,  vermoedelijk als gevolg van verstoring en intensieve vervolging. In de meer natuurlijke gebieden zijn otters ook overdag actief.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm