spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1075165
 
Home arrow Otter Nieuws arrow Onderzoeksbureau lost mysterie dode Knardijk-otter op

Onderzoeksbureau lost mysterie dode Knardijk-otter op PDF Print E-mail
Geschreven door WIM EIKELBOOM Friesch Dagblad   
vrijdag, 19 juli 2002

zaterdag, 20 juli 2002, Regio


Leeuwarden

Op een dijk in de Flevopolder werd in 1996 een otter doodgereden. Het omgekomen beest stelde iedereen voor een raadsel, want officieel was de otter immers al jaren uitgestorven. Waar kwam de Knardijk-otter vandaan? Eindelijk is er antwoord.
In de vrieskist van onderzoeksinstituut Alterra wordt het otterkadaver met zorg gekoesterd. Vijf jaar lang is met de modernste genetische technieken onderzoek verricht op het beest, in de hoop de herkomst ervan te ontrafelen.
De eerste gedachte was: het is een vergeten exemplaar van de wilde visotter, waarvan aangenomen wordt dat de laatste in 1988 als een ‘roadpizza’ eindigde op de snelweg tussen Joure en Sneek. Sindsdien zijn geen waarnemingen meer gedaan van loslopende otters in de vrije natuur. Maar dat zegt niet alles, want otters zijn uiterst schuwe waterdieren die zich zelden overdag laten zien. Daarom stelde de Knardijk-otter de natuurkenners voor een raadsel. Geen enkele dierentuin in Nederland meldde namelijk ontsnapte otters. Die mogelijkheid was daarmee doorgestreept. Hugh Jansman raakte in de ban van de Knardijk-otter en heeft het mysterie nu opgelost.
De otter die in 1996 in de Flevopolder werd aangereden, is zeer vermoedelijk een ontsnapt exemplaar uit het otterpark bij Leeuwarden. Addy de Jongh van het Otterstation ontkent in alle toonaarden dat er uit zijn park ooit een otter is ontsnapt.
,,Bij ons zijn nooit otters ontsnapt”, beweert De Jongh van het otterstation. Medewerkers van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij sluiten niet uit dat de doodgereden otter in de polder uit Leeuwarden komt. ,,Tenminste twee otters hebben bij De Jongh de benen genomen’’, bevestigen bronnen op het departement.
In de zogenaamde Knardijk-otter werd Zwitsers bloed aangetroffen. ,,De genen van otters uit het fokprogramma komen overeen met het doodgevonden exemplaar”, aldus Hugh Jansman.
Jansman - genetisch expert bij het onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen – is nauw betrokken bij de herintroductie van de visotter in de vrije natuur. Jansman zette alles op alles om de herkomst van de platgereden otter in de buurt van de Oostvaardersplassen te achterhalen. Om te beginnen vergeleek hij de genen van de doodgreden otter met genetisch materiaal van opgezette soortgenoten in Nederlandse musea. ,,Dat week nogal af van elkaar, dus de mogelijkheid dat het om een oorspronkelijk inheems exemplaar ging, werd daarmee uitgesloten. We vonden niet-Nederlandse genen.” Daarop richtte de speurtocht zich op het buitenland. Zonder resultaat.
Na vijf jaar speurwerk gingen steeds meer aanwijzingen in de richting van het fokprogramma van het Otterstation bij Leeuwarden. De afgelopen tien jaar zijn daar pogingen ondernomen om met geïmporteerde otters te fokken. Een aantal beesten kwam uit Zwitserland. En uitgerekend in de Knardijk-otter werd Zwitsers bloed aangetroffen.
De Jongh vermoedt dat de herkomst van de Knardijk-otter bij Centre Parcs ligt. In het Noordlimburgse vakantiepark Kempervennen worden een paar halfwilde visotters voor het publiek gehouden. ,,Daar is er wel een keer een otter tussenuit geglipt.’’

Bron: Friesch Dagblad

Laatste update ( woensdag, 21 september 2005 )
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen040.jpg
Otter weetjes
De Otter 1

De otter (Lutra lutra) is een roofdier dat tot de familie van de marterachtigen (Mustelidae) behoort. De otter kan 70-120 cm lang worden en 7-15 kg wegen. De mannetjes zijn groter en zwaarder dan de vrouwtjes. De vacht van de otter is donkerbruin met lichtbruine tot grijze wangen, keel, borst- en buikzijde. Otters zijn typische oeverdieren en brengen het grootste deel van hun leven bij het water door. De amfibische leefwijze van de otter is herkenbaar in de lichaamsbouw.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm