spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 998833
 
Home arrow Weerribben Nieuws arrow Otters geboren in de Weerribben

Otters geboren in de Weerribben PDF Print E-mail
Geschreven door Alterra   
maandag, 29 augustus 2005

Afgelopen winter zijn er twee otters geboren in de Weerribben. Dit zijn de eerste nakomelingen van de otters die twee jaar geleden zijn uitgezet in de natuurgebieden de Weerribben en De Wieden. Dit hebben Alterra-onderzoekers kunnen vaststellen aan de hand van DNA-analyse van de uitwerpselen (spraints) van de otters die afgelopen winter zijn verzameld.


Uit de ouderschapsanalyse blijkt dat het Wit-Russische wijfje en de Zweedse otter de ouders zijn. Het mannetje betreft dezelfde otter die in 2002 al eens is aangereden, maar dat dus heeft overleefd. Vooralsnog is onduidelijk wat het geslacht is van de jonge otter aangezien de DNA geslachtsanalyse nog geen definitieve resultaten heeft opgeleverd. Ook is onduidelijk of dit het enige jong is uit deze worp of dat er meer jonge otters zijn geboren in de Weerribben. Een tweede DNA profiel is afkomstig van een jong met als ouders het Tsjechische wijfje en een Wit-Russisch mannetje. Voor het dierecologisch onderzoek is dit ook een succes. Nog nooit eerder werd op basis van DNA uit uitwerpselen bij otters voortplanting en ouderschapsanalyse succesvol toegepast. De verwachting is dan ook dat deze techniek in de toekomst bij meerdere, vooral bedreigde en moeilijk waarneembare soorten zal worden ingezet, zoals boommarters en korhoenders. Voor de herintroductie kan dit bewijs van voortplanting als een groot succes worden opgevat. Voortplanting is namelijk het bewijs dat de gevestigde dieren het goed doen en in zekere mate zelfstandig zijn in hun voortbestaan. De populatie van acht volwassen otters is echter nog veel te klein om volledig zelfstandig te zijn. Vandaar dat over enige weken in De Wieden een nieuwe groep van otters zal worden uitgezet

Bron: Alterra

< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen041.jpg
Otter weetjes
Otter, Visotter

De otter wordt ook wel visotter genoemd of Europese otter. Deze soort komt in bijna geheel Europa en AziŽ voor, maar is door jacht, biotoopvernietiging en watervervuiling sterk achteruit gegaan. In diverse landen is hij zelfs helemaal verdwenen.

In Nederland is de otter in 2002 geherintroduceerd, nadat hij ergens in de jaren tachtig was uitgestorven in ons land. Visotters eten voornamelijk vis, maar er zijn gevallen bekend waar otters ook eenden aanvallen. Het dier leeft hoofdzakelijk alleen. Ze hebben een territorium van 4 tot 20 kilometer lang.


Andere namen visotter; Europese otter
Wetensch. naam Lutra lutra
Engelse naam European otter; common otter
Verspreiding Europa, AziŽ
Voedsel vooral vis
Lengte 57 - 70 cm, staart 40 cm
Gewicht 7 - 10 kg
Status kwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm