spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1162152
 
Home arrow Otter Nieuws arrow Otter ziet levenslicht in Weerribben

Otter ziet levenslicht in Weerribben PDF Print E-mail
Geschreven door Friesch Dagblad   
dinsdag, 08 juni 2004

Ossenzijl

Zestien jaar nadat de laatste otter in Joure werd doodgereden, is er weer een otter in het wild geboren in Nederland. Dat meldde Staatsbosbeheer gisteren. De otterpup zag het levenslicht in de Overijsselse natuurgebieden De Wieden en De Weerribben. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek van gevonden uitwerpselen.


Het ottertje is nakomeling van een Wit-Russisch vrouwtje en een Zweeds mannetje, die in juli 2002 zijn uitgezet in de Weerribben. Zij maakten deel uit van een groep van vijf Oost-Europese otters die de moerasgebieden in Zuid-Oost-Fryslân en de kop van Overijssel weer hebben bevolkt.
Staatsbosbeheer vermoedt dat nog een tweede ottertje is geboren. De vader en moeder van dit dier zouden een Wit-Russisch mannetje en een Tsjechisch vrouwtje zijn. Volledige zekerheid over dit tweede jong is er niet vanwege een onvolledig DNA-profiel.


De geboorte van de otter of otters bewijst volgens Staatsbosbeheer dat de uitgezette dieren het goed doen en in zekere mate zelfstandig zijn in hun bestaan. ,,De populatie van tenminste acht otters is echter nog veel te klein om in volledige zelfstandigheid te kunnen voortbestaan. Deze zomer zal daarom een nieuwe groep otters worden uitgezet in De Wieden’’, aldus Staatsbosbeheer.
Otters zijn zeer moeilijk in het wild waar te nemen. Staatsbosbeheer volgt de dieren die sinds juli 2002 zijn uitgezet door onderzoek van hun uitwerpselen. Voordat de dieren werden uitgezet, is van hen een DNA-profiel gemaakt.
Het bestaan van de babyotter kwam aan het licht met de vondst van een keutel van het dier. Het DNA kwam voor de helft overeen met het DNA van een Wit-Russisch vrouwtje en voor de helft met het DNA van een Zweeds mannetje.
Het Zweedse mannetje is in 2002 door een auto aangereden, maar hij heeft dit ongeval blijkbaar goed overleefd. Het is nog onduidelijk of de jonge otter een vrouwtje of een mannetje is; de DNA-geslachtsanalyse heeft nog geen duidelijke resultaten opgeleverd. Staatsbosbeheer heeft de pasgeboren otter nog geen naam gegeven. Het kostte nog behoorlijk wat moeite om drie vrouwtjes en twee mannetjes te vinden die genetisch leken op de in 1988 uitgestorven Nederlandse otters. Het fokprogramma van Aqua Zoo in Leeuwarden had niet het gewenste resultaat.
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen023.jpg
Otter weetjes
De Otter 9

Hij staat vaak op de achterpoten, met de staart als steuntje, op de uitkijk.
Otters zijn speelse dieren. Ze jagen graag achter elkaar aan en houden schijngevechten, waarbij ze een scherp fluitend geluid maken. Een steile, besneeuwde of modderige oever gebruiken Otters graag als glijbaan. Op hun buik glijden de dieren het water in - een spelletje dat ze steeds weer herhalen.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm