spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 920319
 
Home

De Otter Familie PDF Print E-mail
Geschreven door worldwidebase   
zaterdag, 11 juni 2005

De otter of visotter, de soort Lutra lutra, een watermarter van de onderfamilie Otters, wijd verspreid over EuraziŽ (van Ierland tot Japan en de IJszee tot op Sri Lanka en Java) en westelijk Noord-Afrika.

In West- en Midden-Europa is het dier 60Ė93 cm lang met een staart van 35Ė60 cm, gewicht (exceptioneel) tot 23 kg. Ondanks het grote verspreidingsgebied is de soort nergens algemeen vanwege de binding aan water en de grote territoria (tot 10 km2). De dieren bewonen de meeste typen van zoet water en komen ook aan de kust voor; vis maakt het hoofdbestanddeel van het voedsel uit, maar ook zoetwatermossels, kreeftachtigen, waterinsecten, kikvorsen, watervogels en kleine zoogdieren worden gegeten. Na een draagtijd van ca. 9 weken worden 2Ė3 (zelden 4Ė5) jongen geboren, die ongeveer een jaar bij de moeder blijven; pas na geruime tijd gaan de jongen voor het eerst te water.

De maximumleeftijd ligt rond twintig jaar. Een territorium wordt bewoond door een enkel mannetje of een wijfje met jongen; binnen het territorium vindt men een hol, wissels, krabstammen, glijbanen, eetplaatsen, latrines en merkheuvels.

In Nederland is door vooral watervervuiling en verstoring de otter uitgestorven. In BelgiŽ is de toestand eveneens zeer ongunstig, de soort is daar zeer zeldzaam. Elders in Europa is de toestand evenmin rooskleurig.

Het geslacht Lutra omvat een dozijn soorten verspreid over EuraziŽ, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Nauw met de hierboven genoemde gewone otter verwant zijn de Noord-Amerikaanse otter (L. canadensis), de gevlekte otter (L. maculicollis) van Afrika, en twee soorten uit Zuid-AziŽ, L. sumatrana en L. perspicillata; de laatste heeft een enigszins afgeplatte staart. In Suriname komt nog voor L. longicaudis. Ze hebben weliswaar de slanke lichaamsbouw van een marter maar ze hebben ook een vlezige, gespierde staart waarmee ze zich in het water voortbewegen. De kortharige, dichte vacht houdt de huid droog, hij vormt een luchtlaag om het hele lichaam heen. Visotters kunnen zich ook goed op het land bewegen. In het water zijn het uitstekende duikers en zwemmers die op vissen, kikkers en andere waterdieren jagen. Ook woelmuizen en watervogels staan op hun menu. Ze jagen overwegend 's nachts, overdag leven de dieren in hun holen in de oever van de rivier. Het zijn zeer speelse dieren, die zich vol plezier van de oevers naar beneden laten rollen. In het voorjaar worden na een draagtijd van ongeveer 60 dagen 2-3 jongen geboren. In zuidelijke streken kunnen de vrouwtjes in ieder jaargetijde jongen krijgen. Visotters worden 50-80 cm lang, hun staart 30-50 cm.

Ze behoren tot de bedreigde diersoorten, omdat ze door de vissers als concurrent worden beschouwd bij de visvangst. Ze leven solitair en ze zijn schuw. Ze komen voor in Europa (behalve op een groot aantal eilanden in de Middellandse Zee), Noord-Afrika en AziŽ. Noord-Amerikaanse visotter De Noord-Amerikaanse otter komt voor in de Verenigde Staten, Alaska en Canada. Noord-Amerikaanse otters komen zowel in zoet als in zout water voor. Met zijn sterke klauwen en zijn zwemvliezen is de visotter goed uitgerust voor het vangen van rivierkreeften, kikkers en vissen.

Laatste update ( zaterdag, 11 juni 2005 )
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen015.jpg
Otter weetjes
De Otter 5

De gewone otter behoort tot de familie der marterachtigen. De otter komt voor in heel Europa en AziŽ aan de waterkant van rivieren en zoetwatermeren. Door hun sterke klauwen en tenen met zwemvliezen zijn otters goede vissers.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm