spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 920318
 
Home

De Otter PDF Print E-mail
Geschreven door Alterra   
dinsdag, 01 maart 2005

De otter

Volwassen otters (Lutra lutra) zijn 80-140 cm lang, inclusief de staart van 30-50 cm lengte. Het gewicht varieert tussen de 5,5 en 12,5 kg. Vrouwtjes zijn meestal kleiner en minder zwaar dan mannetjes. Het dier is met zijn gestroomlijnde lichaam aangepast aan het leven in het water. Oren, ogen en neusgaten liggen op één lijn boven in de platte kop. Oren en neusgaten zijn afsluitbaar. De otter heeft zwemvliezen tussen de tenen van de korte krachtige poten en een ovaalronde staart, die als stabilisator en roer tijdens het zwemmen dienst doet.

De otter heeft een dikke vacht, die aan de buikzijde veelal lichter van kleur is. De pels bestaat uit een waterdichte buitenste laag van dekharen en een luchthoudende binnenste laag van dicht opeengeplante donsharen, die onder water droog blijft. Voor de otter, die nauwelijks over onderhuids vetweefsel beschikt, is dit van groot belang om in het water op temperatuur te blijven. Een optimale conditie van de vacht voorkomt voortijdige onderkoeling tijdens het jagen onder water.

Otters zijn voornamelijk solitair levende dieren. Ze zijn vooral nachtactief. Overdag rusten ze op beschutte plaatsen als rietbedden en ondergrondse holten. Dieren van hetzelfde geslacht leven in gescheiden leefgebieden, waarbij het territorium van één man dat van een aantal vrouwtjes overlapt. Hoe groot het leefgebied van een individu is hangt onder meer af van de hoeveelheid beschikbaar voedsel en de dichtheid aan otters. De otter is een echte opportunist en eet vooral het voedsel dat het eenvoudigst bemachtigd kan worden. Het dieet bestaat voor het grootste deel uit vis aangevuld met kleine zoogdieren, kikkers en vogels. Strenge winters hebben een effect op het voedselaanbod dat verminderd bij het dichtvriezen van open water. Otters migreren in zulke situaties naar open water, indien nodig over grote afstanden, met een verhoogde sterftekans. De levensverwachting van otters is in Noordwest-Europa over het algemeen bijzonder laag. Op Shetland bijvoorbeeld bleek dit 3,5 jaar en in het Duitse Saxen 4,2 jaar te zijn. Vooral het verkeer en visfuiken eisen een hoge tol. Otters op het Europese continent krijgen meestal jongen in de lente en zomer, maar in principe kunnen ze het hele jaar door jongen krijgen. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwtjes voor het eerst jongen krijgen is 2 jaar. De worpgrootte ligt meestal op circa 2 jongen met een maximum van 5. In gebieden met een hoge sterfte door het verkeer of jacht ligt de gemiddelde worpgrootte hoger dan in gebieden met een lagere druk op de populatie.

Laatste update ( dinsdag, 01 maart 2005 )
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen024.jpg
Otter weetjes
De Otter 9

Hij staat vaak op de achterpoten, met de staart als steuntje, op de uitkijk.
Otters zijn speelse dieren. Ze jagen graag achter elkaar aan en houden schijngevechten, waarbij ze een scherp fluitend geluid maken. Een steile, besneeuwde of modderige oever gebruiken Otters graag als glijbaan. Op hun buik glijden de dieren het water in - een spelletje dat ze steeds weer herhalen.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm