spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1162135
 
Home arrow Otter Nieuws arrow Otter geboren

Otter geboren PDF Print E-mail
Geschreven door Staatsbosbeheer   
dinsdag, 08 juni 2004

In de natuurgebieden De Wieden en De Weerribben is een jonge otter geboren, zo blijkt uit uitwerpselen die zijn aangetroffen. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de jonge otter een nakomeling is van een Wit-russisch vrouwtje en een Zweeds mannetje, die in juli 2002 zijn uitgezet in de Weerribben. Mogelijk is een tweede jong geboren uit een Tjechisch vrouwtje en een Wit-russisch mannetje. Dit DNA-profiel is echter niet volledig, waardoor dit niet met zekerheid is vast te stellen. De geboorte van de jonge otter bewijst dat de uitgezette dieren het goed doen en in zekere mate zelfstandig zijn in hun bestaan. De populatie van tenminste 8 otters is echter nog veel te klein om in volledige zelfstandigheid voort te kunnen bestaan. Deze zomer zal daarom een nieuwe groep otters worden uitgezet in De Wieden.

Otters zijn zeer moeilijk in het wild waar te nemen. De dieren die zijn uitgezet worden nu gevolgd door onderzoek van hun uitwerpselen. Van elk dier dat is uitgezet is een DNA-profiel gemaakt, dat via DNA-onderzoek terug te vinden is in de uitwerpselen van de dieren. Het DNA van de keutel die gevonden is op 26 januari 2004 kwam voor de helft overeen met het DNA van een Wit-russisch vrouwtje en voor de helft met het DNA van een Zweeds mannetje. De keutel is gevonden in een gebied waar het vrouwtje verblijft. Ook de vader verblijft regelmatig in dit gebied. Dit Zweedse mannetje is overigens in 2002 door een auto aangereden, maar heeft dit ongeluk blijkbaar goed overleefd. Het is nog onduidelijk of de jonge otter een vrouwtje of een mannetje is; de DNA-geslachtsanalyse heeft nog geen duidelijke resultaten opgeleverd

Bron: Staatsbosbeheer

Laatste update ( dinsdag, 01 maart 2005 )
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen038.jpg
Otter weetjes
Otter, Visotter

De otter wordt ook wel visotter genoemd of Europese otter. Deze soort komt in bijna geheel Europa en AziŽ voor, maar is door jacht, biotoopvernietiging en watervervuiling sterk achteruit gegaan. In diverse landen is hij zelfs helemaal verdwenen.

In Nederland is de otter in 2002 geherintroduceerd, nadat hij ergens in de jaren tachtig was uitgestorven in ons land. Visotters eten voornamelijk vis, maar er zijn gevallen bekend waar otters ook eenden aanvallen. Het dier leeft hoofdzakelijk alleen. Ze hebben een territorium van 4 tot 20 kilometer lang.


Andere namen visotter; Europese otter
Wetensch. naam Lutra lutra
Engelse naam European otter; common otter
Verspreiding Europa, AziŽ
Voedsel vooral vis
Lengte 57 - 70 cm, staart 40 cm
Gewicht 7 - 10 kg
Status kwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm