spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1051692
 
Home arrow Otter Nieuws arrow Otteruitzetting ter discussie

Otteruitzetting ter discussie PDF Print E-mail
Geschreven door Friesch Dagblad   
woensdag, 27 maart 2002

De kunstmatige uitzet om de otter (Lutra lutra) in Nederland weer terug te krijgen staat nog steeds ter discussie. Het is en was namelijk helemaal niet nodig om ze kunstmatig uit te zetten. De otters zijn in Noord-Duitsland tot op 50 km van de grens, Nederland genaderd. Regelmatig worden er al sporen gevonden langs de Limburgse Maas. Ook zijn er melding uit Gelderland. Op 12 november 2004 is een dode "Duitse"otterman gevonden in Zwartemeer bij Emmen vermoedelijk geschept door een auto. 

Ze waren helemaal niet uitgestorven. Ze werden doodgereden bij Joure in 1988 en bij Harderwijk in 1996.  Zeker tot in 1998 zijn er nog ottersporen gevonden. Ze leggen ongemerkt grote afstanden af vanuit hun leefgebieden. Ze kunnen dus "gemakkelijk", maar vooral op natuurlijke wijze Nederland weer bevolken. En misschien gaat het wel net zo snel als bij de wasbeer. Ook de steenmarter breidt zich nog steeds uit. Overigens is Nederland er nog lang niet klaar voor gezien de beroepsvisserij met fuiken, de muskusrattenvangerij, het groot aantal autowegen en de vervuiling (zie hieronder over hormoon ontregeling in het watermilieu). We moeten ons dus klaarmaken voor de natuurlijke terugkeer! 

De kunstmatige uitzet zal aantonen dat de doodsoorzaken van destijds nog steeds hun tol heffen. Door voortplanting moeten er meer otters geboren worden dan dat er door sterfte verdwijnen. Bij het loslaten weet men dat er veel risico's zijn. Men weet dus van te voren dat er dieren nodeloos zullen moeten sterven. Geen Nederlander stuurt zijn kind van twee zomaar de straat op, wetende dat hij overreden kan worden, ook al rijden er niet elk uur auto's door zijn straat. De Dierenbescherming en Het Wereld Natuurfonds zouden in het geweer moeten komen tegen een dergelijke zaak. Ook Natuurmonumenten SBB en de Landschappen laten het afweten omdat ze maar wat graag de eersten wilden zijn bij de terugkeer van de otter ?

Van vergunningen voor de uitzet en publicatie daarvan is weinig bekend. Vanwege mogelijke import van ziekten zouden ze ook eerst een aantal weken in quarantaine geplaatst moeten worden en door veterinairen onderzocht, ter bescherming van de overige natuur o.m. marterachtigen en de Nederlandse landbouw. Volgens LNV worden ze meerdere weken in Burgers' Zoo in quarantaine gehouden. 

De Duitsers wijzen vooral op de genetische vervuiling die met de kunstmatige uitzet plaats vindt.

Via het Europese Ten 2000 project (Networks of wetlands and watersystems) worden de ecologische verbindingen tussen Noord-Nederland en Noord-Duitsland hersteld: pilotproject: Brualer Schloot and Tijdenkanaal.  Kortom er wordt veel geld gestoken in het realiseren van otterpaden. Maar men gunt het de uit Duitsland komende otters niet om zelf de weg te vinden naar Nederland.

Gezien de kritiek van Claus Reuther en alle nadelen die zitten aan een kunstmatig cq onnatuurlijke uitzetten, zou het beter zijn deze uitzet verder te staken en te kijken of er de komende 10 jaar een natuurlijke herpopulatie van Nederland plaatsvindt vanuit Duitsland en BelgiŽ. Gezien de melding recent uit Zwartemeer lijkt dat zeker te kunnen. Ware het niet dat die otters hier ook doodgereden (kunnen) worden.

"Prins Willem Alexander zou - als onze nationale watermanager - zich dan ook niet met deze controversiŽle en besmette (zie hieronder) zaak moeten inlaten en zich niet moeten laten inhuren om exemplaren wel of niet samen met Prinses Maxima uit te zetten. Hij weet vast beter nl dat er nog heel veel gedaan moet worden om onze wateren echt schoon te krijgen."

Friesch Dagblad 28-3-02: voor het gehele bericht klik hier

Laatste update ( donderdag, 24 februari 2005 )
< Vorige
spacer
De omgeving
eigen031.jpg
Otter weetjes
De Otter 1

De otter (Lutra lutra) is een roofdier dat tot de familie van de marterachtigen (Mustelidae) behoort. De otter kan 70-120 cm lang worden en 7-15 kg wegen. De mannetjes zijn groter en zwaarder dan de vrouwtjes. De vacht van de otter is donkerbruin met lichtbruine tot grijze wangen, keel, borst- en buikzijde. Otters zijn typische oeverdieren en brengen het grootste deel van hun leven bij het water door. De amfibische leefwijze van de otter is herkenbaar in de lichaamsbouw.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm