spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1090535
 
Home arrow Otter Nieuws arrow Otterstation waarschuwt voor uitsterven otter

Otterstation waarschuwt voor uitsterven otter PDF Print E-mail
Geschreven door Steenwijker Courant   
zondag, 01 juli 2007

maandag 2 juli 14:48
OLDEMARKT – Stichting Otterstation Nederland vreest dat als er geen maatregelen worden genomen de otter voor een tweede keer in Nederland uitsterft. In korte tijd zijn twee otters overreden. Afgelopen donderdagavond werd bij het viaduct over het riviertje de Linde aan de rijksweg A32 een dode otter gevonden; ook op de A7 ter hoogte van Terwispel/Frieschepalen kwam vorige week een otter om het leven.
Dennis Lammertsma, onderzoeksmedewerker bij Alterra, het bureau dat verantwoordelijk is voor het volgen van de otters en de wetenschappelijke advisering van het project, betreurt de ongevallen maar verwacht niet dat de otter op korte termijn zal uitsterven. Voor de lange termijn is inteelt een zorg. Om inteelt te voorkomen zijn nieuwe otters gewenst, maar het is nog onduidelijk of en wanneer die komen.
Daarnaast stelt Lammertsma dat de infrastructuur tussen De Weerribben/De Wieden en Friesland moet worden aangepakt zodat er een veilige oversteek komt voor de mannetjesotters die hun eigen leefgebied zoeken. ‘Een robuuste verbinding, een natte as moet snel worden gerealiseerd, maar wat je ook doet: er zullen altijd otters worden doodgereden. Je kunt nu eenmaal niet bij elke weg een raster zetten met een tunneltje. Het enige punt is dat er niet te veel moeten worden doodgereden’. Stichting Otterstation Nederland is somberder: ‘De conditie van de dode otters en de geboorte van jonge otters zijn positieve signalen over de kwaliteit van de leefgebieden, maar zodra de mortaliteit de overhand gaat nemen, kan het snel gebeurd zijn met een kleine populatie. Subadulte otters worden door hun moeder op een gegeven moment gedwongen hun geboortegrond te verlaten. Zij gaan dan op zoek naar een nieuw leefgebied met alle risico’s van dien’.
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen010.jpg
Otter weetjes
Otter bedreigde diersoort ?

De otter is een van de meest bedreigde zoogdieren van West- en Midden-Europa. Otters in het wild zijn zeldzaam. De kans is dan ook erg klein dat de otter uit zichzelf de weg vindt naar geschikte gebieden in Nederland. Daarom worden er mondjesmaat otters uitgezet. Daarin tegen zijn er ook specialisten die zeggen dat de otter binnen 15 jaar via Duitsland in Nederland was teruggekomen.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm