spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1162167
 
Home arrow Otter Nieuws arrow Uitzetting otters in de Wieden

Uitzetting otters in de Wieden PDF Print E-mail
Geschreven door Staatsbosbeheer   
woensdag, 07 juli 2004

Vrijdag 25 juni 2004 zijn in het natuurgebied De Wieden van Vereniging Natuurmonumenten vijf otters uitgezet. Het betreft drie vrouwtjes en één mannetje, die gevangen zijn in Letland en één mannetje dat gevangen is in Polen. Het aantal otters dat zich nu in De Wieden en De Weerribben (Staatsbosbeheer) bevindt bedraagt nu waarschijnlijk 15. Zes daarvan zijn in juli 2002 uitgezet. Daarnaast zijn er minimaal vier jongen geboren.

De groep otters, die nu is uitgezet, is een week geleden in Nederland aangekomen. De dieren zijn onderzocht in Burgers Zoo en er is bij alle dieren (operatief) een zender geïmplanteerd. Zo kunnen de dieren na hun uitzetting door medewerkers van het onderzoeksintituut Alterra gevolgd worden. De otters bleken in goede conditie te verkeren zodat ze, volgens planning, een week later zijn uitgezet.

De huidige populatie otters doet het goed in De Wieden en De Weerribben, zo blijkt onder meer uit de jongen die zijn geboren. Om het gebied geschikt te maken voor de otter is er veel werk verricht. De waterkwaliteit van het natuurgebied is enorm verbeterd, wat o.a. te zien is aan de grote hoeveelheid krabbescheer (een waterplant die uitsluitend in schoon water voorkomt).

Daarnaast hebben vissers en muskusrattenbestrijders hun fuiken aangepast, zodat de otter hier niet in kan verdrinken. Ook wordt er hard gewerkt om nog meer verbindingen tussen de verschillende natuurgebieden van Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en It Fryske Gea aan te leggen. Hierdoor hebben de otters straks een natuurgebied van 18.000 ha als leefgebied. Een volwaardige populatie van otters heeft een nog groter gebied nodig. Verbindingen naar andere watterrijke gebieden zoals Veluwerandmeren en Vechtplassen zijn hiervoor nodig. Een dier als de otter hoort in ons waterrijke Nederland gewoon algemeen voor te komen.

Bron: Staatsbosbeheer

Laatste update ( dinsdag, 01 maart 2005 )
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen039.jpg
Otter weetjes
De Otter 4

Otters komen voor in rietlanden en moerassen en langs de oevers van rivieren, beken, plassen en meren, mits voldoende dekking aanwezig is. De otters komen ook in kustgebieden voor en foerageren dan in de kustwateren. In voedselrijke biotopen verdedigen otters territoria. In voedselarme gebieden gebeurt dit niet. Hier hebben de otters grote leefgebieden. De kosten van verdediging wegen dan niet op tegen de baten.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm