spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1090544
 
Home arrow Otter Nieuws arrow DNA Analyse 2005

DNA Analyse 2005 PDF Print E-mail
Geschreven door Alterra   
maandag, 22 januari 2007
De DNA-analyse van het spraintonderzoek van de afgelopen winter is nu vrijwel voltooid. In totaal werden 274 spraints bemonsterd, waarvan 37% vers genoeg bleek om een volledige DNA analyse op los te laten. De voorlopige resultaten duiden op de aanwezigheid van minimaal 16 otters (11 wijfjes en 5 mannetjes) in de Weerribben en Wieden gedurende de winter van 2005-2006. Vooral in de Weerribben lijkt de populatie goed te groeien, waardoor dit gebied steeds meer als brongebied voor de kolonisatie van ander moerasgebied zal kunnen gaan fungeren. Van de uitgezette dieren waren A02, A08, A19, A20 en A22 nog aanwezig. Zorgwekkend is dat uit het onderzoek blijkt dat de genetische variatie van de populatie terugloopt, doordat maar een deel van de uitgezette dieren feitelijk bijdraagt aan de reproductie. Dit proces van genetische verarming zal de komende jaren versneld optreden als gevolg van inteelt, tenzij er nieuwe dieren aan de populatie kunnen worden toegevoegd. De dode otter uit Zwolle (zie vorige voortgangsbericht) bleek een nakomeling te zijn van wijfje NB02 en mannetje A08. De zender van wijfje A22 werkt nog. Zij bevindt zich nog steeds in het zuiden van de Wieden op haar vertrouwde plek. Uit het DNA onderzoek bleek mannetje A08 op bezoek geweest te zijn, hetgeen hopelijk in jongen heeft geresulteerd. Van de vier otters, die afgelopen zomer werden uitgezet in de Rottige Meenthe, is in ieder geval nog het Duitse wijfje A23 met werkende zender aanwezig. Het ander Duitse wijfje kon recentelijk niet meer worden gepeild. Een zoektocht per vliegtuig leverde niets op, waarbij het waarschijnlijk lijkt dat de zender is uitgevallen gezien de eveneens uitgevallen zender van het Russische wijfje dat eerder was teruggevangen, omdat het last bleek te hebben van een ontsteking. Dit dier bevindt zich inmiddels in een opvangperk in Natuurpark Lelystad en maakt het weer goed. Begin juli heeft de andere Russische otter voor commotie gezorgd door een 4-jarig kind te bijten op een terras aan het water vlakbij de uitzetplek in de Rottige Meenthe. Gelukkig bleek de verwonding mee te vallen (een schrammetje). Enige dagen na dit incident werd dit dier dood teruggevonden in een onderwater staande bouw van een muskusrat. Doordat het dier in verregaande staat van ontbinding was kon de doodsoorzaak niet meer worden achterhaald. Mogelijk is het dier de onder water gelegen pijp ingezwommen en kon het de weg terug niet meer vinden door de prut in en voor de bouw. Gezien de problemen met beide Russische otters achten wij het voorlopig niet verstandig het inmiddels herstelde dier opnieuw los te laten in het uitzetgebied.
< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen013.jpg
Otter weetjes
Otter, Visotter

De otter wordt ook wel visotter genoemd of Europese otter. Deze soort komt in bijna geheel Europa en AziŽ voor, maar is door jacht, biotoopvernietiging en watervervuiling sterk achteruit gegaan. In diverse landen is hij zelfs helemaal verdwenen.

In Nederland is de otter in 2002 geherintroduceerd, nadat hij ergens in de jaren tachtig was uitgestorven in ons land. Visotters eten voornamelijk vis, maar er zijn gevallen bekend waar otters ook eenden aanvallen. Het dier leeft hoofdzakelijk alleen. Ze hebben een territorium van 4 tot 20 kilometer lang.


Andere namen visotter; Europese otter
Wetensch. naam Lutra lutra
Engelse naam European otter; common otter
Verspreiding Europa, AziŽ
Voedsel vooral vis
Lengte 57 - 70 cm, staart 40 cm
Gewicht 7 - 10 kg
Status kwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm