spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 982314
 
Home arrow Laatste Nieuws arrow Watersporters vrezen EU

Watersporters vrezen EU PDF Print E-mail
Geschreven door Leeuwarder Courant   
dinsdag, 13 juni 2006

Europees natuurnetwerk Natura 2000 beperkt watersport op IJsselmeer

 
Leeuwarden - Watersporters hangt een flinke beknotting van hun vaargebied boven het hoofd. Dat vrezen althans vijf organisaties die zich verenigd hebben in de Stichting Waterrecreatie IJsselmeer en Randmeren. De dreigende beperking is het gevolg van het Europese natuurbeleid, Natura 2000.
Zoals Nederland zijn natuurnetwerk de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) kent, zo werkt Europa aan zijn eigen netwerk: Natura 2000. Veel Nederlandse watergebieden - 80 procent van de binnenwateren en de helft van het gebieden langs de kust - waar de recreanten op varen, vallen binnen dat Europese natuurnetwerk. Hiervoor zullen strenge beschermingsregels voor bijvoorbeeld vogels gaan gelden.
Sportvisserij Nederland, Hiswa Vereniging, Recron, het Watersportverbond en de Belangenvereniging Beroepschartervaart BBZ klopten gisteren bij de Tweede Kamer aan met een zwartboek over de
gevreesde effecten van Natura 2000. ,,Door een rigide invulling van het Europese beleid wordt de ruimte voor de waterrecreatie sterk ingeperkt en dreigen recreanten soms zelfs van het water worden geweerd’’, aldus de stichting namens de vijf watersportclubs.
Voorzorg
Om mensen in de natuurgebieden van Natura 2000 toe te laten om bijvoorbeeld te vissen of te varen, moet bewezen zijn dat deze activiteit geen noemenswaardige schade aan de natuur oplevert. Volgens de stichting, die de opzet van het Europese natuurnetwerk op zich prima vindt, zorgt onduidelijkheid rond deze zogenoemde habitattoets voor de dreigende beperking. Op dit moment kan bijvoorbeeld geen betrouwbare voorspelling worden gedaan over de verstoring van vogels door watersporters. Uit voorzorg wordt dan vaak voor bescherming van de natuur gekozen en worden watersporters beperkt in hun vrijheden.
Op de lijst van gebieden die onder de Natura 2000-regels vallen, staan veel Friese binnenwateren: Lauwersmeer, Groote Wielen, Oudegaaster Brekken, Fluessen, Witte en Zwarte Brekken bij Sneek, het Sneekermeergebied en de Alde Feanen. Andere watersportgebieden in het Noorden die op deze lijst staan, zijn: Leekstermeergebied, Zuidlaardermeer, De Wieden en Weerribben in Overijssel. Friese natuurgebieden op de Natura-lijst zijn: Van Oordt's Mersken, Wijnjeterper Schar, Bakkeveense Duinen, Fochteloërveen, Drents-Friese Wold en Rottige Meente en Brandemeer.
Tot op heden hebben de lidstaten in de Europese Unie meer dan 15.000 gebieden met een totale oppervlakte van meer dan 420.000 km2 (vijftien procent van het grondgebied van de EU) voorgesteld als Natura 2000-gebied.
Natura 2000 krijgt handen en voeten in Vogel- en Habitatrichtlijn. In Nederland zijn deze maatregelen vertaald in de Flora- en faunawet. In Nederland zijn er voor 44 kwetsbare vogelsoorten gebieden aangewezen waar ze speciaal beschermd worden en waar hun leefomgeving wordt verbeterd. Voor trekvogels worden nog speciale gebieden aangewezen. Het gaat daarbij vooral om de bescherming van watergebieden van internationale betekenis.

Bron: Leeuwarder Courant

< Vorige   Volgende >
spacer
De omgeving
eigen045.jpg
Otter weetjes
De Otter 2

Het lichaam van de otter is gestroomlijnd en zeer beweeglijk. De poten zijn kort maar krachtig en tussen de tenen zitten zwemvliezen. Hierdoor kunnen de otters zich uitstekend in het water voortbewegen. De staart is enigszins afgeplat en taps toelopend. De oorschelpen zijn klein en kunnen evenals de neusgaten bij het duiken worden afgesloten. De vacht van de otter is waterafstotend. Op de kop van de otter zitten bundels tastharen, waaronder de snorharen.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm