spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Firefox 2
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1528155
 
Home arrow de Ringslang

de Ringslang
Ringslangfeiten 3 PDF Print E-mail
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 25 oktober 2005

De Ringslang wordt gekenmerkt door zijn naamgevende ring achter de kop. De ring, eigenlijk twee halvemaanvormige vlekken die in de nek bijna aansluiten, is zeer variabel van grootte en kleur. Veelal varieert de kleur van wit tot helder oranje, in sommige gevallen is de ring echter nauwelijks te onderscheiden. De rest van het lichaam is veelal olijfkleurig met variaties naar grijs, bruin of groen. Sporadisch worden ook geheel zwarte of gedeeltelijk witte exemplaren aangetroffen. Op de rug liggen twee rijen kleine, donkere vlekken en aan weerszijden van het lichaam loopt een rij van verticale zwarte strepen. De keel en buik zijn lichtkleurig, waarbij de buik een variabel vlekkenpatroon vertoont. Dit vlekkenpatroon is per individu verschillend, zoals de vingerafdruk van de mens, en is daardoor zeer bruikbaar bij de herkenning van individuele dieren.

                                               


Ringslangen worden tussen de 50 en 150 cm groot. Vrouwtjes zijn veelal groter dan mannetjes en worden zo'n 120 cm lang, terwijl mannetjes blijven steken op zo'n 85 cm. Ook zijn vrouwtjes over het algemeen dikker en hebben ze een forsere kop. Een ander verschil tussen vrouwtjes en mannetjes is de overgang van lichaam naar staart. Bij de vrouwtjes is deze overgang vrij abrupt, terwijl bij mannetjes op deze plek het voortplantingsorgaan aanwezig is en daardoor een geleidelijke overgang van lichaam naar staart optreedt.

Laatste update ( woensdag, 22 februari 2006 )
Ringslangfeiten 2 PDF Print E-mail
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 25 oktober 2005

De ringslang is herkenbaar aan een zwart-gele 'ring' achter zijn kop (op deze foto niet zo duidelijk te zien). Het is een van de meest algemene slangen in Europa en de meest algemene in Nederland. Hij is aangepast aan het leven om en in het water en kan goed zwemmen.

Deze slang jaagt overdag. Hij is niet giftig voor mensen, maar achter in zijn keel zitten giftanden die een deels ingeslikte prooi doden en de vertering versnellen. De vrouwtjes worden aanzienlijk groter dan de mannetjes en leggen hun eieren bij voorkeur in een hoop rottende (en daardoor warme) planten.

Laatste update ( dinsdag, 25 oktober 2005 )
Ringslangfeiten 1 PDF Print E-mail
Geschreven door Beesies.nl   
zondag, 23 oktober 2005

De ringslang is het grootste inheemse reptiel. Zijn naam dankt hij aan de gele of oranjekleurige ring achter de kop. Eigenlijk is het helemaal geen ring; het zijn twee vlekken.
In tegenstelling tot de bijna even grote adder is de ringslang volstrekt niet giftig. Hij is ongevaarlijk en sist als hij wordt beetgepakt maar bijt zelden. Als hij gestoord wordt, vlucht hij het water in, hij kan namelijk uitstekend zwemmen en kan wel 20 minuten onder water blijven.Ter verdediging kan hij een stinkende vloeistof uit de anus naar buiten spuiten. Een andere taktiek bij gevaar is dat de slang zich dood houdt.
De ringslang overwintert van oktober tot maart in de grond, onder planten, boomstronken, holle bomen of stenen.
De ringslang jaagt in moerassen, natte graslanden, laagveengebieden en broekbossen. Belangrijk is dat er voldoende schuilplaatsen bij het water zijn en plaatsen om te zonnen.
De prooidieren worden meestal levend verslonden door de ringslang. De slang geeft ook een slijmerige afscheiding af die voor sommige kleine dieren dodelijk is. Deze afscheiding is voor de mens onschadelijk
De voortplanting van de ringslangen vindt vroeg in de zomer plaats. Daarbij probeert het mannetje het vrouwtje te verleiden door zijn ruwe keel tegen haar lichaam aan te wrijven. Als het vrouwtje bereid is winden de slangen zich om elkaar heen en paren ze. Na ongeveer twee maanden legt het vrouwtje maximaal 30 relatief ver ontwikkelde eieren op een beschutte plaats onder mos of bladeren. De ringslang laat haar eieren in het lichaam niet volledig ontwikkelen tot jongen. De witte eieren hebben een weke schaal, die doorgaans aan elkaar gekleefd zijn. Na n tot twee maanden (afhankelijk van de temperatuur) komen de jongen uit het ei. Bij de geboorte zijn ze ongeveer 15 cm lang. Ze eten wormen, kikkerlarven, visjes en kleine kikkers

Laatste update ( dinsdag, 25 oktober 2005 )
spacer
De omgeving
eigen018.jpg
Otter weetjes
De Otter 5

De gewone otter behoort tot de familie der marterachtigen. De otter komt voor in heel Europa en Azi aan de waterkant van rivieren en zoetwatermeren. Door hun sterke klauwen en tenen met zwemvliezen zijn otters goede vissers.


  Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm