spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1528129
 
Home arrow Weerribben Nieuws

Weerribben Nieuws
Natuurvriendelijke oevers in Noordwest-Overijssel PDF Print E-mail
Geschreven door Provincie Overijssel   
woensdag, 08 februari 2006

Natuurvriendelijke oevers in Noordwest-Overijssel 

Provincie Overijssel heeft de huidige beschoeiingconstructie op een aantal locaties vervangen door natuurvriendelijke oevers. Het beoogde eindresultaat na de uitvoering van het project ‘Aanbrengen natuurvriendelijke oevers’, is een natuurvriendelijke oeverbeschermingsconstructie, die technisch, milieutechnisch en ecologisch een verbetering voor de (leef)omgeving is. Hiermee wordt beoogd het creëren van een oeverstrook waar gebiedsuitwisseling van fauna kan optreden tussen nationaal park ‘De Weerribben’en natuurgebied ‘Rottige Meenthe’. Met het vervangen van de huidige hoge beschoeiing door een natuurvriendelijke oever wordt een barrière weggenomen.

   

De provincie Overijssel heeft op vier plaatsen in de Kop van Overijssel de huidige beschoeiing vervangen door natuurvriendelijke oevers. Het gaat hier om drie locaties langs de provinciale vaarweg Steenwijk – de Linde en één langs de provinciale vaarweg  Mr. H.P. Homansluis – Ossenzijlersloot, beter bekent als De Linde. De werkzaamheden zijn gestart in het najaar van 2004 en zullen naar verwachting een jaar duren. Het eindresultaat is een natuurvriendelijke oeverbeschermingsconstructie met een totale lengte van ongeveer 2200 meter, die (milieu)technisch en ecologisch een verbetering voor de (leef)omgeving betekent. De natuurvriendelijke oever is 2,5 meter breed en bestaat uit een flauw talud, waarvan de beschoeiing onder de waterlijn staat. Hierdoor kunnen alle dieren makkelijk uittreden en vogels en otters goed nestelen aan de waterkant. Daarnaast kunnen, door deze oeverstrook, de dieren die leven in nationaal park ‘De Weerribben’ en natuurgebied ‘Rottige Meenthe’ de oversteek naar de verschillende gebieden makkelijker maken. Met het verwijderen van de huidige hoge, houten beschoeiing en het aanleggen van een natuurvriendelijke oever wordt een belangrijke barrière weggenomen. Daarnaast heeft de natuurvriendelijke oever een grotere duurzaamheid dan de huidige hoge beschoeiing.

Laatste update ( dinsdag, 14 februari 2006 )
Kunst in de Weerribben PDF Print E-mail
Geschreven door Philip Smet   
donderdag, 05 januari 2006

“Heeft de natuur toch nog gewonnen”

Kunstroute in Nationaal Park De Weerribben

Door Philip Smet, 27 juli 2005

"Hebban olla vogela nestas" door kunstenaar Pieter van der Pol
Het natuurgebied De Weerribben, in het noordwesten van Overijssel, is een paradijs voor bijzondere planten en dieren. Maar volgens Staatsbosbeheer is er nog voldoende ruimte voor nieuwe bewoners. Een aantal bijzondere kunstwerken moet daarbij een handje helpen. 'Kunstbroedplaats' is de toepasselijke naam van het project, waarin 15 kunstenaars zich lieten inspireren door de natuur.

Het is er groen, nat en heel stil. Het Nationaal Park De Weerribben is een prachtig natuurgebied, dat zijn ontstaan heeft te danken aan de turfstekers. In de tijd dat olie en gas nog geen gemeengoed waren, stookten de Nederlanders turf - gedroogde veengrond - die werd gewonnen in het moerasland van Noordoost-Nederland. Voor de ontwatering van de veengebieden groeven de turfstekers sloten en vaarten. En die zijn nu zo karakteristiek voor De Weerribben. In het natuurpark liggen ook grote stukken onaangetast rietland en moerasbos, een ideale vestigingsplaats voor planten en dieren die van een natte omgeving houden.

Vogelnestje
Geen voor de hand liggende plek voor een kunstproject, en toch is tot dit najaar een wandel- en fietsroute uitgezet langs 13 kunstwerken. 'Kunstbroedplaats' is een idee van Karin van der Molen en Pat Boeckel van Rerun Producties. De kunstenaars lieten zich inspireren door de natuur en gebruikten uitsluitend natuurlijke materialen voor hun werken. Bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, in Ossenzijl, wordt hun bedoeling meteen duidelijk. Hier staat een metershoge, ronde stellage in het riet: een vogelnest van houten balken, speciaal gebouwd voor mensen. "Zoals een vogel overal takjes zoekt, heeft de maker - Pieter van der Pol - afvalhout gebruikt", vertelt Karin van der Molen. "Het is de bedoeling dat mensen erin gaan zitten en naar de hemel kijken. Zo kunnen ze zich voelen als een vogel."

"De familie Teddybeer op avontuur"
van Willem Hoogeveen

Teddyberen
Gewapend met een routekaart fietsen Karin en ik langs de kunstroute, en genieten ondertussen van het uitzicht. Rietvelden en weilanden met koeien, met daarboven een indrukwekkende wolkenhemel. Aan onze linkerhand ligt een sloot, waar volgens de plattegrond een kunstwerk moet staan. Pas als Karin me erop wijst, zie ik een vreemd bosje. Aan weerszijden van de sloot staat een wand van wilgentakken, in het water een paaltje waaraan tientallen teddyberen zich stevig vastklampen. Kunstenaar Willem Hoogeveen stelt met het bouwsel "De familie Teddybeer op avontuur" de vraag of de pluche beren welkom zijn in het gebied. Het is een commentaar op de recente discussie over het plan om in het natuurpark otters uit te zetten.

Natuurlijke materialen
Staatsbosbeheer - de beheerder van het Nationaal Park De Weerribben - doet er alles aan om nieuwe natuur te creëren in het gebied. Zo graven ze nieuwe, kunstmatige kanalen om verdwenen diersoorten naar het gebied terug te lokken. "Die bedreigde natuur is het centrale thema van de kunstroute", vertelt Van der Molen. "Wij vroegen de kunstenaars iets te verzinnen om het werk van Staatsbosbeheer te ondersteunen en de bezoekers aan te zetten tot nadenken." De deelnemers mochten voor hun kunstwerken alleen materiaal gebruiken dat in De Weerribben voorkomt, zoals riet, wilgentakken en hout. De maker van de teddyberenhut hield zich niet helemaal aan de afspraak. Hij gebruikte ook stroken katoen, die hij door de wilgentenen weefde. Maar de gekleurde lappen zijn nu niet meer te zien. De kleuren zijn verbleekt en bedekt door de uitgelopen wilgentakken. "Heeft de natuur toch nog gewonnen," zegt Karin van der Molen triomfantelijk.

"Uittocht" 
door Peter Veen en Saskia Boelsums
Overwinning
Even verderop staat een toren van takken en riet in een waterplas, als een baken voor de reiziger. Kunstenares Marja Timmer spon een web van riet rond jonge boompjes. Plotseling steken uit het landschap metershoge rieten punten omhoog, in de houding van een roerdomp die zich bedreigd voelt. Ook staan er tien ouderwetse luie stoelen, keurig op een rijtje in het rietland. De zittingen zijn eruit gesloopt, en de makers - Saskia Boelsums en Peter Veen - hopen dat de stoelen straks overwoekerd raken door het riet. Van der Molen: "Die stoelen zijn het symbool voor het comfortabele leven van de mens. Vanuit je stoel heb je alles onder controle, maar hier neemt de natuur uiteindelijk toch alles over."

De kunstwerken van het project Kunstbroedplaats zijn tot 1 oktober te zien. De route is te verkrijgen bij het Natuuractiviteitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl, aan de noordkant van de Weerribben. Meer informatie op de website van Kunstbroedplaats

Laatste update ( woensdag, 15 februari 2006 )
Otters geboren in de Weerribben PDF Print E-mail
Geschreven door Alterra   
maandag, 29 augustus 2005

Afgelopen winter zijn er twee otters geboren in de Weerribben. Dit zijn de eerste nakomelingen van de otters die twee jaar geleden zijn uitgezet in de natuurgebieden de Weerribben en De Wieden. Dit hebben Alterra-onderzoekers kunnen vaststellen aan de hand van DNA-analyse van de uitwerpselen (spraints) van de otters die afgelopen winter zijn verzameld.


Uit de ouderschapsanalyse blijkt dat het Wit-Russische wijfje en de Zweedse otter de ouders zijn. Het mannetje betreft dezelfde otter die in 2002 al eens is aangereden, maar dat dus heeft overleefd. Vooralsnog is onduidelijk wat het geslacht is van de jonge otter aangezien de DNA geslachtsanalyse nog geen definitieve resultaten heeft opgeleverd. Ook is onduidelijk of dit het enige jong is uit deze worp of dat er meer jonge otters zijn geboren in de Weerribben. Een tweede DNA profiel is afkomstig van een jong met als ouders het Tsjechische wijfje en een Wit-Russisch mannetje. Voor het dierecologisch onderzoek is dit ook een succes. Nog nooit eerder werd op basis van DNA uit uitwerpselen bij otters voortplanting en ouderschapsanalyse succesvol toegepast. De verwachting is dan ook dat deze techniek in de toekomst bij meerdere, vooral bedreigde en moeilijk waarneembare soorten zal worden ingezet, zoals boommarters en korhoenders. Voor de herintroductie kan dit bewijs van voortplanting als een groot succes worden opgevat. Voortplanting is namelijk het bewijs dat de gevestigde dieren het goed doen en in zekere mate zelfstandig zijn in hun voortbestaan. De populatie van acht volwassen otters is echter nog veel te klein om volledig zelfstandig te zijn. Vandaar dat over enige weken in De Wieden een nieuwe groep van otters zal worden uitgezet

Bron: Alterra

Toeristische informatie ter plekke op je scherm PDF Print E-mail
Geschreven door Friesch Dagblad   
zondag, 17 april 2005

Mediafestival Keying Noord 

Groningen – Toeristische informatie ophalen met je minicomputer. Een kaartje kopen dat op je mobiele telefoon verschijnt. Het opzetten van kleine regionale zenders. Een kleine selectie van nieuwe beeldschermtoepassingen via internet, digitale televisie, mobiele telefoons en pda’s (handgrote minicomputertjes).
Wie interesse heeft in nieuwe toepassingen van beeldschermtechnologie kan morgen terecht op het Noordelijke mediafestival Keying Noord, dat morgen in het congrescentrum Meerwold in Groningen wordt gehouden.
Noordelijke ict- en mediabedrijven presenteren daar hun producten. Zoals het ict-bedrijf Viadata uit Heerenveen. Dat maakte een geautomatiseerd systeem waardoor een beveiligingsbedrijf in een keer af was van het schrijven van 80.000 werkbonnen per jaar. Of I-GPS uit Leeuwarden. Dat bedrijf maakte de software waarmee toeristen informatie kunnen ophalen over de plaats waar ze op dat moment zijn. Vanaf mei kunnen toeristen met een pda dit systeem voor het eerst gebruiken in natuurgebied de Weerribben in de kop van Overijssel.
De Stichting Audiovisuele Manifestaties organiseert de manifestatie.

Het ontstaan van de rietcultuur PDF Print E-mail
Geschreven door Staatsbosbeheer   
zaterdag, 12 maart 2005

Rietcultuur

De plaatselijke bevolking schakelde rond 1920 geleidelijk over op rietteelt. In en langs de ondiepe verveende petgaten groeiden weer water- en oeverplanten, die een bodem vormden waarop zich rietlanden ontwikkelden.

Rietteelt werd een belangrijke bron van inkomsten. De kwaliteit van het Overijsselse riet – gebruikt voor dakbedekking – was zo goed, dat het in heel Europa bekend was.

Door de aanleg van de Noordoostpolder trad vanaf het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw een geleidelijke verdroging van het gebied op. De oorzaak was het wegzijgen van het water in Noordwest-Overijssel door de lage grondwaterstand in de nieuwe polder. Het gevolg was dat de rietlanden minder nat werden, wat het vol groeien van de natte stukken – het verlandingsproces – versnelde.

Rietteelt werd toch door de verdroging steeds minder rendabel. De bewoners in het gebied vonden ander werk, bijvoorbeeld in de landbouw. Voor een aantal mensen is de rietteelt echter nog steeds een belangrijke bron van inkomsten. Daarom, en vanwege de landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarde van de rietlanden, is de rietteelt in een derde van het gebied blijven bestaan.

<< Eerste < Vorige 1 2 Volgende > Laatste >>

Resultaten 1 - 9 van 13
spacer
De omgeving
rand007.jpg
Otter weetjes
De Otter 8

Een otter kan minstens 400 meter onder water zwemmen zonder adem te hoeven happen; daarbij kan hij zwemmend een snelheid halen van 11-14 km per uur. Meestal blijft de otter minder dan 1 minuut onder water, maar hij kan het 4 minuten volhouden.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm