spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1553389
 
Home arrow Otter Nieuws

Knipsels over het wel en wee van de otter in Nederland
Twist over otterkeutels PDF Print E-mail
Geschreven door Leeuwarder Courant   
zondag, 01 juli 2007
WAGENINGEN -  
Het zoeken naar otterkeutels is inzet van een conflict. Leeuwarder Addy de Jongh en zijn kompaan Tsjibbe de Jong van de Stichting Otterstation Nederland varen geregeld rond in de Weerribben in Noordwest Overijssel, op zoek naar uitwerpselen van otters.

Dat kan volgens onderzoeker Hugh Jansman het werk van zijn instituut Alterra, dat officieel belast is met het volgen van uitgezette otters, frustreren.

Alterra houdt bij hoeveel otters er leven. Een belangrijke onderzoeksmethode die daarvoor wordt gebruikt, is het analyseren van dna-materiaal dat in de uitwerpselen wordt gevonden. Als anderen er met de keutels vandoor gaan, gaat dat ten koste van het officiële onderzoek, stelt Alterra.

Addy de Jongh erkent ruiterlijk dat hij geregeld op zoek is naar ottersporen in de Weerribben. ,,Staatsbosbeheer weet er van en doet er nooit moeilijk over.'' De mannen van het otterstation nemen de uitwerpselen ook niet mee. Ze halen er alleen dna-materiaal uit om dat elders te laten onderzoeken. De Jongh ,,En we kijken hoeveel sporen er eigenlijk zijn. Daarmee zitten we Alterra niet in de weg.''

   
Otterstation waarschuwt voor uitsterven otter PDF Print E-mail
Geschreven door Steenwijker Courant   
zondag, 01 juli 2007

maandag 2 juli 14:48
OLDEMARKT – Stichting Otterstation Nederland vreest dat als er geen maatregelen worden genomen de otter voor een tweede keer in Nederland uitsterft. In korte tijd zijn twee otters overreden. Afgelopen donderdagavond werd bij het viaduct over het riviertje de Linde aan de rijksweg A32 een dode otter gevonden; ook op de A7 ter hoogte van Terwispel/Frieschepalen kwam vorige week een otter om het leven.
Dennis Lammertsma, onderzoeksmedewerker bij Alterra, het bureau dat verantwoordelijk is voor het volgen van de otters en de wetenschappelijke advisering van het project, betreurt de ongevallen maar verwacht niet dat de otter op korte termijn zal uitsterven. Voor de lange termijn is inteelt een zorg. Om inteelt te voorkomen zijn nieuwe otters gewenst, maar het is nog onduidelijk of en wanneer die komen.
Daarnaast stelt Lammertsma dat de infrastructuur tussen De Weerribben/De Wieden en Friesland moet worden aangepakt zodat er een veilige oversteek komt voor de mannetjesotters die hun eigen leefgebied zoeken. ‘Een robuuste verbinding, een natte as moet snel worden gerealiseerd, maar wat je ook doet: er zullen altijd otters worden doodgereden. Je kunt nu eenmaal niet bij elke weg een raster zetten met een tunneltje. Het enige punt is dat er niet te veel moeten worden doodgereden’. Stichting Otterstation Nederland is somberder: ‘De conditie van de dode otters en de geboorte van jonge otters zijn positieve signalen over de kwaliteit van de leefgebieden, maar zodra de mortaliteit de overhand gaat nemen, kan het snel gebeurd zijn met een kleine populatie. Subadulte otters worden door hun moeder op een gegeven moment gedwongen hun geboortegrond te verlaten. Zij gaan dan op zoek naar een nieuw leefgebied met alle risico’s van dien’.
Otter overreden bij Wolvega PDF Print E-mail
Geschreven door Steenwijker Courant   
donderdag, 28 juni 2007

vrijdag 29 juni 13:31
WOLVEGA – Addy de Jongh, directeur van de Stichting Otterstation Nederland (SON) in Leeuwarden trof donderdagavond vlak na het viaduct over riviertje de Linde een dode otter aan op de Rijksweg A32 vlakbij Wolvega. De otter, een vrouwtje, was overreden en in stukken gereten. Aan de conditie van het dode dier was te zien dat de otter gedurende een week langs de snelweg moet hebben gelegen. Het is schrijnend dat er vorige week dus niet één otter is omgekomen op de Friese snelwegen, maar twee vlak na elkaar. Precies een week eerder werd een dode otter aangetroffen op de A7 ter hoogte van Terwispel/Frieschepalen.
De Jongh is woedend over zijn vondst. De SON heeft al lange tijd gepleit voor maatregelen bij dit viaduct. Er werd van alles toegezegd, maar tot op heden is er niets gebeurd. Het is typerend voor deze herintroductie. Volgens it Fryske Gea, dat de Lindevallei in beheer heeft, komen er binnenkort middelen vrij om de situatie aan te pakken. Voor deze otter komt dat te laat.
‘Wordt het niet eens tijd dat Friesland gaat beschikken over levende otters?‘, merkt De Jongh cynisch op. De natuur in de provincie is er volgens hem klaar voor, maar de wegen en fuikenproblematiek moeten eerst voortvarend aangepakt worden. Belofte maakt schuld. Met de vondst van deze otter is het gelijk van de Tsjechen bevestigd, toen zij begin dit jaar weigerden otters ter beschikking te stellen voor herintroductie in Friesland en Overijssel. De Jongh vindt het buitengewoon ergerlijk dat er wel miljoenen euro‘s besteed worden aan aanleg en onderhoud van wegen, maar dat de enkele duizenden euro‘s die nodig zijn voor faunavoorzieningen niet of buitengewoon traag los komen. Door slecht onderhoud aan faunavoorzieningen in de Rottige Meente kwam begin dit jaar nog een grote mannetjesotter om op de drukke Pieter Stuyvesantweg.

Opnieuw otter gesneuveld in verkeer PDF Print E-mail
Geschreven door Steenwijker Courant   
dinsdag, 26 juni 2007

woensdag 27 juni 14:43
NIJBEETS/OLDEMARKT – Opnieuw is er langs de A7, op het traject Terwispel-Frieschepalen, een otter in het verkeer gesneuveld. De otter werd vorige week donderdag gevonden door een plaatselijke bewoner bij de afslag naar Nijbeets. De otter, die dood aangetroffen werd, was een jong vrouwtje, dat hoogstwaarschijnlijk afkomstig is uit het herintroductie gebied De Weerribben.
Niet ver van de vindplek werd in 2005 een otter dood aangetroffen op de A7 bij Frieschepalen. Eerder legde een aantal otters al het loodje op wegen in de gemeente Steenwijkerland. Ook in Zwolle kwam een otter door het verkeer om het leven.

Het is bekend dat otters er vroeger vaste trekroutes op nahielden om van het ene naar het andere gebied te komen. Al vaker is aangedrongen op een veiliger oversteek voor otters tussen de verschillende leefgebieden. Nu moeten ze wegen over, met alle risico’s van dien. De Stichting Otterstation Nederland (SON) in Leeuwarden is van mening dat er zo spoedig mogelijk veilige passages onder de A7 moet gaan komen. De otter, die dood aangetroffen werd, was een jong vrouwtje, dat hoogstwaarschijnlijk afkomstig is uit het herintroductie gebied De Weerribben. DNA onderzoek zal dit nog moeten uitwijzen.

Das en Otter vragen om meer veiligheid PDF Print E-mail
Geschreven door Leeeuwarder Courant   
vrijdag, 22 juni 2007
LEEUWARDEN -

Voor de Das en de Otter wordt Friesland een steeds belangrijker leefgebied. De otter duikt hier vaker op en zoekt een veilige route richting Duitsland. De das komt inmiddels in stevige populaties voor. Maar beide soorten sneuvelen nog veelvuldig in het verkeer.


Met een beetje goede wil en bescheiden investeringen valt veel voor de das te bereiken, meent Sjoerd Bakker van Staatsbosbeheer. Hij pleit voor de aanleg van meer wildtunnels. Alleen al in deze provincie sneuvelen jaarlijks tientallen dassen bij het oversteken van wegen.

Desondanks is er sprake van een gestage toename van de populatie. Was de soort hier vijftig jaar geleden uitgestorven, nu telt Gaasterland weer zo'n 120 dassen. Bij Sint Nicolaasga leven er zo'n 30 , tussen Oldeberkoop en Oosterwolde ruim 200.

De otter staat er minder florissant voor. Sinds 2002 zijn er in Overijssel en Friesland 27 uitgezet. Staatsbosbeheer, gemeenten en provincie proberen de leefgebieden van de das beter met elkaar te verbinden voor een goede toekomst van de soort.

Vooral in de Weerribben voelen ze zich thuis. Desondanks neemt hun aantal niet toe, doordat er veel worden doodgereden. Volgens Hugh Jansen van onderzoeksinstituut Alterra zijn er nu ongeveer 25 otters in het gebied.

   
Laatste update ( zondag, 31 juli 2022 )
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende > Laatste >>

Resultaten 10 - 18 van 71
spacer
De omgeving
rand008.jpg
Otter weetjes
De Otter 9

Hij staat vaak op de achterpoten, met de staart als steuntje, op de uitkijk.
Otters zijn speelse dieren. Ze jagen graag achter elkaar aan en houden schijngevechten, waarbij ze een scherp fluitend geluid maken. Een steile, besneeuwde of modderige oever gebruiken Otters graag als glijbaan. Op hun buik glijden de dieren het water in - een spelletje dat ze steeds weer herhalen.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: July 31, 2022, 3:49 pm