spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1553416
 
Home arrow Otter Nieuws

Knipsels over het wel en wee van de otter in Nederland
Opmars beverrat bedreiging voor uitgezette otter PDF Print E-mail
Geschreven door Friesch Dagblad   
woensdag, 21 juli 2004

Leeuwarden

De opmars van de beverrat kan een serieuze bedreiging vormen voor de twee jaar geleden uitgezette otter in Nederland. Dit jaar zijn er op het Kampereiland al zeventig beverratten gevangen, zegt N. Bosma, hoofd muskusrattenbestrijding van Wetterskip Fryslân.


Als de beverrat naar de Weerribben en het nabijgelegen natuurgebied Rottige Meenthe zwemt, komt hij in het leefgebied van de otter en zal hij moeilijk te bestrijden zijn, aldus Bosma. Fryslân steekt volgend jaar 150.000 euro in een landelijk fonds voor de bestrijding van de beverrat.
Dat er in Oost-Groningen dit jaar al 24 beverratten zijn gevangen, daarover maakt Niek Bosma van Wetterskip Fryslân, verantwoordelijk voor de muskusrattenbestrijding in Fryslân, zich niet zo’n zorgen. ,,Vanuit Oost-Groningen verwacht ik niet zo snel dat de beverrat in Fryslân terechtkomt. Het is nog een heel eind zwemmen door het Van Starkenborghkanaal naar ons, maar dat er op het Kampereiland dit jaar al zeventig exemplaren zijn gevangen, dat is gevaarlijk’’, zegt Bosma.


Vanuit het waterrijke gebied rondom Kampen is het voor de beverrat nog maar een eindje naar Fryslân. Bosma moet er niet aan denken dat de beverrat zich gaat vestigen in de Weerribben in de kop van Overijssel, want dan wordt de bestrijding een stuk moeilijker en is de kans groot dat de monsterrat naar de Rottige Meenthe bij Wolvega verhuist. ,,Nu kan de beverrat overal nog met klemmen worden gevangen. In de Weerribben en de Rottige Meenthe kan dat niet vanwege de otter’’, legt Bosma uit. ,,We zullen dan gebruik moeten maken van levend vangende kooien en dat is arbeidsintensief.’’
Vangers zijn verplicht om elke dag langs een diervriendelijke vangkooi te gaan, terwijl een klem maar één keer in de week gecontroleerd hoeft te worden. Mocht de beschermde otter in de vangkooi terechtkomen, dan kan hij na een dag bevrijd worden.


Fryslân prijst zich gelukkig dat de beverrat nog niet binnen de provinciegrenzen gevangen is. Wel zijn er vorig jaar twee dieren doodgereden en is er één doodgeschoten. De beverrat kan van kop tot het puntje van de staart een meter lang worden. Het dier kan net als de muskusrat dijken ondergraven en schade veroorzaken aan landbouwgewassen. Zo kunnen dertig beverratten gemakkelijk een hectare suikerbieten opeten.
Vorig jaar werden er in heel Nederland vijfduizend beverratten gevangen. In 2002 werd afgesproken de dieren in Nederland in vijf jaar tijd totaal uit te roeien. De bestrijding wordt volgend jaar opgevoerd. Het aantal beverrattenvangers wordt verdubbeld naar dertig. Een totale uitroeiing van de beverrat lijkt moeilijk, omdat het uitheemse knaagdier in Duitsland volop zijn gang kan gaan. Dat komt omdat Duitsland praktisch geen polders kent waar de rat schade kan veroorzaken.


Wetterskip Fryslân is inmiddels voorbereid op de komst van de beverrat. Enkele medewerkers zijn op cursus geweest om er achter te komen hoe de grote broer van de muskusrat zich gedraagt. De lokaaskooien staan al klaar, zegt Bosma.
De schade die de beverrat kan veroorzaken is vele malen groter dan die van de muskusrat. De beverrat graaft gangen met een doorsnede van ongeveer dertig centimeter, dat is de helft groter dan een muskusrat. ,,Het overstromingsgevaar neemt hierdoor toe”, legt Bosma uit. ,,Je kunt de beverrat vergelijken met een kleine hond van 15 centimeter hoog.”

Bron: Friesch Dagblad

Laatste update ( dinsdag, 30 augustus 2005 )
Uitzetting otters in de Wieden PDF Print E-mail
Geschreven door Staatsbosbeheer   
woensdag, 07 juli 2004

Vrijdag 25 juni 2004 zijn in het natuurgebied De Wieden van Vereniging Natuurmonumenten vijf otters uitgezet. Het betreft drie vrouwtjes en één mannetje, die gevangen zijn in Letland en één mannetje dat gevangen is in Polen. Het aantal otters dat zich nu in De Wieden en De Weerribben (Staatsbosbeheer) bevindt bedraagt nu waarschijnlijk 15. Zes daarvan zijn in juli 2002 uitgezet. Daarnaast zijn er minimaal vier jongen geboren.

De groep otters, die nu is uitgezet, is een week geleden in Nederland aangekomen. De dieren zijn onderzocht in Burgers Zoo en er is bij alle dieren (operatief) een zender geïmplanteerd. Zo kunnen de dieren na hun uitzetting door medewerkers van het onderzoeksintituut Alterra gevolgd worden. De otters bleken in goede conditie te verkeren zodat ze, volgens planning, een week later zijn uitgezet.

De huidige populatie otters doet het goed in De Wieden en De Weerribben, zo blijkt onder meer uit de jongen die zijn geboren. Om het gebied geschikt te maken voor de otter is er veel werk verricht. De waterkwaliteit van het natuurgebied is enorm verbeterd, wat o.a. te zien is aan de grote hoeveelheid krabbescheer (een waterplant die uitsluitend in schoon water voorkomt).

Daarnaast hebben vissers en muskusrattenbestrijders hun fuiken aangepast, zodat de otter hier niet in kan verdrinken. Ook wordt er hard gewerkt om nog meer verbindingen tussen de verschillende natuurgebieden van Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en It Fryske Gea aan te leggen. Hierdoor hebben de otters straks een natuurgebied van 18.000 ha als leefgebied. Een volwaardige populatie van otters heeft een nog groter gebied nodig. Verbindingen naar andere watterrijke gebieden zoals Veluwerandmeren en Vechtplassen zijn hiervoor nodig. Een dier als de otter hoort in ons waterrijke Nederland gewoon algemeen voor te komen.

Bron: Staatsbosbeheer

Laatste update ( dinsdag, 01 maart 2005 )
Lees meer...
Drietal uitgezette otters zoek PDF Print E-mail
Geschreven door De Telegraaf   
maandag, 05 juli 2004

OSSENZIJL - Drie van de zes otters die deze zomer in natuurgebied De Wieden werden uitgezet, zijn zoek. De uit Letland en Polen geïmporteerde dieren zijn uitgerust met een zender, maar drie kunnen niet meer worden getraceerd. Het is echter allerminst zeker dat de otters zijn overleden, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer maandag.

De otters die worden uitgezet, krijgen operatief een zendertje onder de huid geplaatst. Onderzoekers van bureau Alterra kunnen, als zij in De Wieden of De Weerribben zijn, met speciale apparatuur traceren waar de otters zijn. De zendertjes zouden zeker anderhalf jaar moeten werken, maar drie hebben er al de brui aan gegeven.

Staatsbosbeheer hoopt de otters via uitwerpselen te kunnen traceren. Aangezien het DNA van de beestjes bekend is, kan via uitwerpselen worden vastgesteld waar de otters zijn geweest.

Staatsbosbeheer, Alterra en het ministerie van Landbouw proberen sinds 2002 otters in natuurgebieden uit te zetten. Het project 'Herintroductie van de otter in Nederland' loopt tot en met 2006. In totaal worden veertig beestjes uitgezet.
 .

Laatste update ( woensdag, 21 september 2005 )
Lees meer...
Otter geboren PDF Print E-mail
Geschreven door Staatsbosbeheer   
dinsdag, 08 juni 2004

In de natuurgebieden De Wieden en De Weerribben is een jonge otter geboren, zo blijkt uit uitwerpselen die zijn aangetroffen. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de jonge otter een nakomeling is van een Wit-russisch vrouwtje en een Zweeds mannetje, die in juli 2002 zijn uitgezet in de Weerribben. Mogelijk is een tweede jong geboren uit een Tjechisch vrouwtje en een Wit-russisch mannetje. Dit DNA-profiel is echter niet volledig, waardoor dit niet met zekerheid is vast te stellen. De geboorte van de jonge otter bewijst dat de uitgezette dieren het goed doen en in zekere mate zelfstandig zijn in hun bestaan. De populatie van tenminste 8 otters is echter nog veel te klein om in volledige zelfstandigheid voort te kunnen bestaan. Deze zomer zal daarom een nieuwe groep otters worden uitgezet in De Wieden.

Otters zijn zeer moeilijk in het wild waar te nemen. De dieren die zijn uitgezet worden nu gevolgd door onderzoek van hun uitwerpselen. Van elk dier dat is uitgezet is een DNA-profiel gemaakt, dat via DNA-onderzoek terug te vinden is in de uitwerpselen van de dieren. Het DNA van de keutel die gevonden is op 26 januari 2004 kwam voor de helft overeen met het DNA van een Wit-russisch vrouwtje en voor de helft met het DNA van een Zweeds mannetje. De keutel is gevonden in een gebied waar het vrouwtje verblijft. Ook de vader verblijft regelmatig in dit gebied. Dit Zweedse mannetje is overigens in 2002 door een auto aangereden, maar heeft dit ongeluk blijkbaar goed overleefd. Het is nog onduidelijk of de jonge otter een vrouwtje of een mannetje is; de DNA-geslachtsanalyse heeft nog geen duidelijke resultaten opgeleverd

Bron: Staatsbosbeheer

Laatste update ( dinsdag, 01 maart 2005 )
Otter ziet levenslicht in Weerribben PDF Print E-mail
Geschreven door Friesch Dagblad   
dinsdag, 08 juni 2004

Ossenzijl

Zestien jaar nadat de laatste otter in Joure werd doodgereden, is er weer een otter in het wild geboren in Nederland. Dat meldde Staatsbosbeheer gisteren. De otterpup zag het levenslicht in de Overijsselse natuurgebieden De Wieden en De Weerribben. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek van gevonden uitwerpselen.


Het ottertje is nakomeling van een Wit-Russisch vrouwtje en een Zweeds mannetje, die in juli 2002 zijn uitgezet in de Weerribben. Zij maakten deel uit van een groep van vijf Oost-Europese otters die de moerasgebieden in Zuid-Oost-Fryslân en de kop van Overijssel weer hebben bevolkt.
Staatsbosbeheer vermoedt dat nog een tweede ottertje is geboren. De vader en moeder van dit dier zouden een Wit-Russisch mannetje en een Tsjechisch vrouwtje zijn. Volledige zekerheid over dit tweede jong is er niet vanwege een onvolledig DNA-profiel.


Lees meer...
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende > Laatste >>

Resultaten 55 - 63 van 71
spacer
De omgeving
rand008.jpg
Otter weetjes
Otters op de voet gevolgd

Het wel en wee van de uitgezette otters zal nauwkeurig worden gevolgd door het onderzoekinstituut Alterra. Zo kan tijdig worden ingegrepen als er iets mis is. Dood aangetroffen of zieke otters dienen zo spoedig mogelijk worden gemeld bij het meldpunt 


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: July 31, 2022, 3:49 pm