spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 982266
 
Home arrow Otter Nieuws

Knipsels over het wel en wee van de otter in Nederland
Otters geboren in de Weerribben PDF Print E-mail
Geschreven door Alterra   
maandag, 29 augustus 2005

Afgelopen winter zijn er twee otters geboren in de Weerribben. Dit zijn de eerste nakomelingen van de otters die twee jaar geleden zijn uitgezet in de natuurgebieden de Weerribben en De Wieden. Dit hebben Alterra-onderzoekers kunnen vaststellen aan de hand van DNA-analyse van de uitwerpselen (spraints) van de otters die afgelopen winter zijn verzameld.


Uit de ouderschapsanalyse blijkt dat het Wit-Russische wijfje en de Zweedse otter de ouders zijn. Het mannetje betreft dezelfde otter die in 2002 al eens is aangereden, maar dat dus heeft overleefd. Vooralsnog is onduidelijk wat het geslacht is van de jonge otter aangezien de DNA geslachtsanalyse nog geen definitieve resultaten heeft opgeleverd. Ook is onduidelijk of dit het enige jong is uit deze worp of dat er meer jonge otters zijn geboren in de Weerribben. Een tweede DNA profiel is afkomstig van een jong met als ouders het Tsjechische wijfje en een Wit-Russisch mannetje. Voor het dierecologisch onderzoek is dit ook een succes. Nog nooit eerder werd op basis van DNA uit uitwerpselen bij otters voortplanting en ouderschapsanalyse succesvol toegepast. De verwachting is dan ook dat deze techniek in de toekomst bij meerdere, vooral bedreigde en moeilijk waarneembare soorten zal worden ingezet, zoals boommarters en korhoenders. Voor de herintroductie kan dit bewijs van voortplanting als een groot succes worden opgevat. Voortplanting is namelijk het bewijs dat de gevestigde dieren het goed doen en in zekere mate zelfstandig zijn in hun voortbestaan. De populatie van acht volwassen otters is echter nog veel te klein om volledig zelfstandig te zijn. Vandaar dat over enige weken in De Wieden een nieuwe groep van otters zal worden uitgezet

Bron: Alterra

Laatste update ( donderdag, 22 september 2005 )
Dode otter vrijwel zeker Duits PDF Print E-mail
Geschreven door Leeuwarder Courant   
zondag, 31 juli 2005

 
LEEUWARDEN - De twee weken geleden op de A7 bij Marum doodgereden otter is vrijwel zeker uit Duitsland afkomstig. Dit is geconcludeerd uit dna-onderzoek door Alterra. Het profiel vertoonde veel gelijkenis met dat van otters die in de Weerribben en de Wieden zijn uitgezet, maar het jongvolwassen mannetje was te oud om een nakomeling van de in 2002 uitgezette dieren te kunnen zijn. De onderzoekers noemen het wrang dat de otter juist fataal door een auto is geraakt op de plek, waar een ecologische verbindingszone voor otters en andere marterachtigen staat gepland. 

  maandag, 01 augustus 2005 11:56

Laatste update ( woensdag, 21 september 2005 )
Dode otter bij Marum kwam uit Duitsland PDF Print E-mail
Geschreven door dagblad van het Noorden   
donderdag, 28 juli 2005

Marum.

De doodgereden otter die twee weken geleden langs de A7 bij Marum is gevonden, komt zo goed als zeker uit Duitsland. Onderzoek heeft uitgewezen dat het geen nazaat kan zijn van de in Nederland uitgezette otters. Het jonge mannetjesdier moet volgens Nico Boele van Staatsbosbeheer zijn weg hebben gevonden vanuit Duitsland via Noord-Groningen naar de A7 bij Marum.

Dat hij daar zijn einde heeft gevonden, is wrang, omdat juist daar een stukje wildraster ontbreekt. Tegelijk is de vondst een beloning voor alle inspanningen om het watermilieu te verbeteren en natuurgebieden aan elkaar te koppelen.

De bijzondere vondst onderstreept voor Boele het belang dat een plan voor een verbindingzone tussen Koningsdiep en Oude Hoofddiep bij Marum uit de la wordt gehaald. "De vondst is een beloning, maar nu moeten we ook even doortrappen," meent Boele.
29 juli 2005, 20:48 uur
Bron: dagblad van het Noorden

Dode otter langs A7 bij Frieschepalen PDF Print E-mail
Geschreven door Dagblad van het noorden. Karin Zwaan.   
zondag, 17 juli 2005

Karin Zwaan
Nico Boele van Staatsbosheer toont de doodgereden otter die zaterdag langs de A7 werd gevonden tussen de afrit Frieschepalen en Trimunt. 'Wat een omvang heeft dit beest'


(c) Foto: Omke Oudeman
marum - Boswachter Nico Boele van Staatsbosbeheer kon zijn ogen bijna niet geloven toen hij de dode otter zag. "Och, och, wat een beest", verzucht hij. "Ik heb wel drie keer op de site gekeken of het wel echt een otter is. Wat een omvang heeft dit beest. Hij is van kop tot staart 1,20 meter lang. En ik schat hem wel op zo'n 15 kilo."

Zaterdag werd Boele gebeld door de politie. Die had het dier gevonden. Dood, in de middenberm van de A7 bij Trimunt. "Als je zo'n telefoontje krijgt dan slaat je hart eerst op hol", vertelt Boele.

"Ik ben meegegaan. En toen ik hem zag vond ik het ongelooflijk. Ik begon bijna te twijfelen. Hij is aangereden aan z'n kop. Verder is ie puntgaaf."

De vondst van de otter op deze plek is zeer bijzonder. Drie jaar geleden werd er in Stedum eenzelfde vondst gedaan. Toen bleek het om een otter te gaan die was uitgezet in de Weerribben.

Vandaag gaat Boele uitzoeken of dat in dit geval ook zo is. Er moet gekeken worden of het dier een zender heeft. "Maar veel spannender is het als deze otter geen zender heeft. Dan zou het een nakomeling van de uitgezette otters kunnen zijn. Maar nůg spannender zou het zijn als hij uit het Noorden komt. En dus helemaal uit zichzelf naar deze streek trekt."

Boele heeft de otter meegenomen. Het dier ligt nu in de diepvries.

Kort geleden is er vlak voorbij Trimunt, richting Boerakker een wildviaduct over de A7 aangelegd.

Nico Boele vindt het nogal wrang dat de otter dit kunstwerk niet heeft kunnen gebruiken. Extra wrang is volgens hem dat er een plan in de la ligt om een verbindingzone te maken tussen Koningsdiep en Oude Hoofddiep bij Marum. "Dat is precies de plek waar deze otter is gevonden. Deze dieren weten blijkbaar exact waar ze het beste de oversteek kunnen maken. Maar dit plan heeft geen prioriteit."

18 juli 2005, 09:13 uur
 
Bron: Dagblad van het noorden

Laatste update ( donderdag, 22 september 2005 )
De Otter Familie PDF Print E-mail
Geschreven door worldwidebase   
zaterdag, 11 juni 2005

De otter of visotter, de soort Lutra lutra, een watermarter van de onderfamilie Otters, wijd verspreid over EuraziŽ (van Ierland tot Japan en de IJszee tot op Sri Lanka en Java) en westelijk Noord-Afrika.

In West- en Midden-Europa is het dier 60Ė93 cm lang met een staart van 35Ė60 cm, gewicht (exceptioneel) tot 23 kg. Ondanks het grote verspreidingsgebied is de soort nergens algemeen vanwege de binding aan water en de grote territoria (tot 10 km2). De dieren bewonen de meeste typen van zoet water en komen ook aan de kust voor; vis maakt het hoofdbestanddeel van het voedsel uit, maar ook zoetwatermossels, kreeftachtigen, waterinsecten, kikvorsen, watervogels en kleine zoogdieren worden gegeten. Na een draagtijd van ca. 9 weken worden 2Ė3 (zelden 4Ė5) jongen geboren, die ongeveer een jaar bij de moeder blijven; pas na geruime tijd gaan de jongen voor het eerst te water.

De maximumleeftijd ligt rond twintig jaar. Een territorium wordt bewoond door een enkel mannetje of een wijfje met jongen; binnen het territorium vindt men een hol, wissels, krabstammen, glijbanen, eetplaatsen, latrines en merkheuvels.

In Nederland is door vooral watervervuiling en verstoring de otter uitgestorven. In BelgiŽ is de toestand eveneens zeer ongunstig, de soort is daar zeer zeldzaam. Elders in Europa is de toestand evenmin rooskleurig.

Het geslacht Lutra omvat een dozijn soorten verspreid over EuraziŽ, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Nauw met de hierboven genoemde gewone otter verwant zijn de Noord-Amerikaanse otter (L. canadensis), de gevlekte otter (L. maculicollis) van Afrika, en twee soorten uit Zuid-AziŽ, L. sumatrana en L. perspicillata; de laatste heeft een enigszins afgeplatte staart. In Suriname komt nog voor L. longicaudis. Ze hebben weliswaar de slanke lichaamsbouw van een marter maar ze hebben ook een vlezige, gespierde staart waarmee ze zich in het water voortbewegen. De kortharige, dichte vacht houdt de huid droog, hij vormt een luchtlaag om het hele lichaam heen. Visotters kunnen zich ook goed op het land bewegen. In het water zijn het uitstekende duikers en zwemmers die op vissen, kikkers en andere waterdieren jagen. Ook woelmuizen en watervogels staan op hun menu. Ze jagen overwegend 's nachts, overdag leven de dieren in hun holen in de oever van de rivier. Het zijn zeer speelse dieren, die zich vol plezier van de oevers naar beneden laten rollen. In het voorjaar worden na een draagtijd van ongeveer 60 dagen 2-3 jongen geboren. In zuidelijke streken kunnen de vrouwtjes in ieder jaargetijde jongen krijgen. Visotters worden 50-80 cm lang, hun staart 30-50 cm.

Ze behoren tot de bedreigde diersoorten, omdat ze door de vissers als concurrent worden beschouwd bij de visvangst. Ze leven solitair en ze zijn schuw. Ze komen voor in Europa (behalve op een groot aantal eilanden in de Middellandse Zee), Noord-Afrika en AziŽ. Noord-Amerikaanse visotter De Noord-Amerikaanse otter komt voor in de Verenigde Staten, Alaska en Canada. Noord-Amerikaanse otters komen zowel in zoet als in zout water voor. Met zijn sterke klauwen en zijn zwemvliezen is de visotter goed uitgerust voor het vangen van rivierkreeften, kikkers en vissen.

Laatste update ( zaterdag, 11 juni 2005 )
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende > Laatste >>

Resultaten 46 - 54 van 71
spacer
De omgeving
eigen004.jpg
Otter weetjes
De Otter 7

Zijn solitaire levenswijze maakt dat de otter een groot territorium nodig heeft. De otter controleert het gebied regelmatig en markeert het territorium op verschillende plaatsen met zijn spraints (ontlasting). Vrouwtjes met jongen bezitten een kleiner territorium binnen dat van het mannetje. Het territorium van een ottermannetje moet minstens 16 kilometer schone en ongestoorde oeverkanten omvatten.


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: February 23, 2011, 5:09 pm