spacer
spacer search

KLUFTERS.NL
van Klufters - voor Klufters

Search
spacer
Advertisement
Het Weer
Amsterdam
---
Amsterdam °C De Kooy °C Eelde °C Leeuwarden °C
header
Hoofdmenu
Home
Links
Otter Nieuws
Schrijf ons
Weerribben Nieuws
De Beverrat
de Ringslang
Vogels
Musea
Verblijf & Vertier
Webcams
Historische feiten
Oud Transport
Nieuwslezer
Evenementen
Inloggen
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Vergeet mij niet
Wachtwoord vergeten?
Nog geen account?
Maak een account aan
Nieuwbrief
Blijf op de hoogte van de laatste otter feiten en abonneer u hier!

Naam
E-mail
Inschrijven
Uitschrijven
Wereld Tijd
Location
Bezoekers: 1553413
 
Home arrow Otter Nieuws

Knipsels over het wel en wee van de otter in Nederland
In de afgelopen periode werden 3 dode otters gevonden PDF Print E-mail
Geschreven door Alterra   
zondag, 05 februari 2006

Hoewel de dood van de tot op heden gevonden otters uiteraard te betreuren is, leveren deze dieren belangrijke informatie op over de status van de populatie.
Op 7-12-2005 werd een verkeersslachtoffer gevonden bij Westerbork langs de N381. Het betrof een jong volwassen mannetje van 9,7 kg. Genetisch onderzoek wees uit dat het een nakomeling was van het in juni 2004 uitgezette mannetje A15 en wijfje A17. Aangezien mannetje A15 twee maanden na de uitzet is verongelukt blijkt uit deze vondst dat wijfjes zeer snel bevrucht worden na de uitzet. Daarnaast verklaart deze vondst de bij A17 aangetroffen placentalittekens in de baarmoeder (2 stuks) die bij de sectie werden gevonden (zie voortgangsbericht 24 mei 2005). Dit wijfje werd krap een jaar na de uitzet doodgereden in de Wieden. Zij had naast 2 placentalittekens van een eerdere worp ook bevruchte eicellen in de baarmoeder. Dit betekent dat dit wijfje binnen een jaar opnieuw drachtig zou zijn geraakt. Op 15-12-2005 werd een otter in de Wieden aangereden op de Beulakerweg tussen de Blauwe Hand en Giethoorn. Dit mannetje woog 12,5 kg en was in topconditie. Uit genetisch onderzoek bleek dat het NB3 (een nakomeling van A03 en A12) betrof. NB3 was geboren in de Weerribben en werd vorige winter tijdens de spraint-survey aangetoond in het zuiden van de Wieden. Het was de derde otter die op de Beulakerweg als verkeersslachtoffer het leven liet. Onzeker is nog of er vestiging van nieuwgeboren mannetjes in de Wieden heeft plaatsgevonden. Als dit niet het geval is dan zijn er geen geslachtsrijpe mannetjes meer aanwezig in de Wieden. Op 23-1-2006 werd het in november 2005 uitgezette mannetje A21 vanonder het ijs opgedregd. De doodsoorzaak was verdrinking. Het dier was in goede conditie, vruchtbaar en gezond en was 2 maanden na de uitzet ruim 1 kg zwaarder geworden. Het gelijktijdig uitgezette wijfje A22 bevindt zich nog steeds in het uitzetgebied en lijkt zich hier gevestigd te hebben. Hopelijk is zij bevrucht door mannetje A21.
De zender van A20 is begin januari 2006, 1,5 jaar na de uitzet, uitgevallen. Zij bevond zich nog steeds in haar vertrouwde activiteitsgebied in het noorden van de Wieden.
De afgelopen maanden is gestart met een spraint-survey in de Weerribben, Wieden en Rottige Meenthe. Vooral in de Weerribben werden veel sporen en spraints gevonden, in de Wieden zijn nog steeds een aantal gebieden zonder otteractiviteit. In de Rottige Meenthe werden deze week een groot aantal verse spraints gevonden waaruit blijkt dat zich daar de afgelopen weken een otter bevindt. In de komende periode zal genetisch onderzoek duidelijk moeten maken welke dieren aanwezig zijn.
Uit de conditie en reproductieve status van de tot op heden doodgevonden otters kan worden afgeleid dat het uitzetgebied uitstekend voldoet qua voedselaanbod. Vrijwel alle dieren zijn in gewicht toegenomen na de uitzet. Daarnaast blijkt uit de sectiegegevens dat de dieren zich zeer goed voortplanten. Het is aannemelijk dat alle wijfjes jaarlijks jongen krijgen. Uit de beschikbare data blijkt daarnaast dat wijfjes kort na de uitzet al bevrucht worden. De gevonden spraints en dode otters buiten het uitzetgebied wijzen erop dat de populatie zich geleidelijk aan het uitbreiden is. Zorgelijk blijft met name de situatie in de Wieden waar de nog niet uitgerasterde provinciale weg veel slachtoffers maakt. De Provincie Overijssel heeft toegezegd om op korte termijn maatregelen te treffen.

VISOTTER IN WASPIK PDF Print E-mail
Geschreven door BN/De`Stem - Clemens van Rijthoven   
donderdag, 02 februari 2006

VISOTTER IN WASPIK  Donderdag 2 februari 2006 -

Op de steiger van de jachthaven in Waspik ligt een otter. Tenminste, Alwin Theuns van jachthaven Scharloo is er bijna zeker van. Deskundigen van de universiteit van Wageningen twijfelen nog. Die willen eerst ’écht bewijs’ (uitwerpselen) zien.

Een Europese otter in Waspik zou wel héél opzienbarend zijn. Het dier werd in 1988 uitgestorven verklaard. Een paar jaar geleden zijn er enkele uitgezet in Overijssel. Sindsdien zijn ze ook in de Noordoostpolder gesignaleerd. Verder zuidelijk, in de omgeving van de Biesbosch, zijn de beesten nooit gezien

Aan de jachthaven het Scharlo in Waspik is een visotter gezien. De oplettende havenmeester Alwin Theuns zag het dier op de steigers rondscharrelen. De haven van Waspik is verbonden met de Bergse Maas. De universiteit Wageningen is op de hoogte van de vondst. Het is een bijzonder gebeuren dat een visotter hier voorkomt.In 1988 is de visotter in Nederland uitgestorven. In 2002 zijn de otters weer uitgezet in de natuurgebied de Weerribben in Overijssel. Er komen nu ook otters uit Belgie en Duitsland onze kant op. Otters stellen zeer hoge eisen aan het water. Ze leven het liefst in gebieden met rietkragen en helder water. De marterachtige, waaronder de visotter (of Europese otter) valt is erg beweeglijk en speels. Van de otter uit Waspik wil men de uitwerpselen opvangen. Op de universiteit Wageningen kunnen ze zo zien of het om een echte visotter gaat. Deze onderzoeksmethode wordt toegepast om elke twijfel uit te sluiten over deze bijzondere vondst. Mogelijk is het dier door de kou uit Duitsland, die daar nu al weken duurt stroomafwaarts de Bergse Maas op gezwommen en beschutting gezocht in de Waspikse jachthaven. 

Foto Alwin Theuns

Laatste update ( dinsdag, 14 februari 2006 )
Otters uitgezet PDF Print E-mail
Geschreven door Alterra   
zondag, 04 december 2005

Op 29 november 2005 vond na ruim een jaar opnieuw een uitzetting van otters plaats in De Wieden. Het betrof twee dieren afkomstig uit Duitse dierentuinen; een mannetje kwam uit Nationalparkverwaltung Bayerische Wald en een wijfje uit het Naturschutz-Tierpark in Görlitz. Beide dieren zijn ongeveer 1,5 jaar oud en verkeerden in een goede conditie. Ze zijn uitgerust met een zender zodat de dieren de komende tijd gevolgd kunnen worden bij de verkenningstocht in hun nieuwe leefgebied. Sporenonderzoek voorafgaande aan de uitzet wees uit dat het deel van De Wieden waarin ze zijn uitgezet niet bezet was door andere otters. Hopelijk vestigen ze zich dan ook in dit “lege deel” van het uitzetgebied en vormen ze een versterking voor de reeds aanwezige populatie

Twee nieuwe otters worden uitgezet in De Wieden PDF Print E-mail
Geschreven door Alterra   
maandag, 28 november 2005

Deze week zullen in het natuurgebied De Wieden van Vereniging Natuurmonumenten twee otters worden uitgezet. Het betreft één vrouwtje en één mannetje, die beiden afkomstig zijn uit Duitse dierentuinen. De otters die nu aanwezig zijn in De Wieden en Weerribben (Staatsbosbeheer) zijn vooral in het wild gevangen in ondermeer Polen, Wit-rusland en Letland. In 2002 zijn vier otters uit gevangenschap uitgezet die zich zeer goed in het wild konden handhaven en ook jongen voortbrachten. Het vangen van wilde otters is ingewikkeld en niet geheel zonder risico voor de dieren. Otters uit dierentuinen zijn daarom een zeer goed alternatief mits ze niet te oud, in ruime perken zijn opgegroeid en genetisch van het Europese type zijn.

Het mannetje dat uitgezet gaat worden is op 1 mei 2004 geboren in Nationalparkverwaltung Bayerische Wald. Uit stamboomonderzoek, aangevuld met genetische analyses, is gebleken dat zijn voorouders uit Polen en Duitsland afkomstig zijn, zodat hij tot ‘dezelfde familie’ behoort als de otters die nu in Nederland leven. Het vrouwtje is op 23 april 2004 geboren in Natuurschutz-Tierpark Goerlitz en heeft ook Duits-Poolse voorouders. Ze was enkele weken gelden ontsnapt uit haar perk en heeft zodoende al bewezen dat zij prima in staat is om zich in het wild te kunnen redden (ze had het locale beekje al leeggevist).

In De Weerribben en Wieden zijn met zekerheid vijf volwassen vrouwtjes en drie mannetjes aanwezig. Zeer waarschijnlijk zijn er daarnaast nog twee volwassen vrouwtjes en drie mannetjes present: in totaal minimaal 13 volwassen otters. Er zijn verder nog een onbekend aantal jonge dieren aanwezig van dit jaar en vorig jaar.

Laatste update ( zondag, 11 december 2005 )
Lees meer...
Doodgereden otter van Marum toch nakomeling uit De Weerribben PDF Print E-mail
Geschreven door Staatsbosbeheer   
woensdag, 14 september 2005


Datum: 14 september 2005
De otter die op 16 juli j.l. in het Groningse Marum is doodgereden blijkt toch een nakomeling te zijn geweest van otters die in De Weerribben zijn uitgezet. Beperkt DNA-onderzoek in juli leverde veel gelijkenis op met de otters uit De Wieden en De Weerribben. Aangenomen werd echter dat de otter van Marum te oud was om een nakomeling te kunnen zijn van de uitgezette otters, waardoor het aannemelijk leek dat het dier afkomstig was uit Duitsland, waar nog wilde otters leven

DNA onderzoek
Uit uitgebreid en geoptimaliseerd DNA-onderzoek blijkt onomstotelijk dat de otter van Marum een nakomeling was van wijfje A01 en mannetje A08, die beiden in De Weerribben waren uitgezet. Deze otters waren jonger dan 2 jaar, toen deze nakomeling geboren is. Otters blijken dus op jongere leeftijd geslachtsrijp te zijn, dan tot nu toe bekend was. Verder kwam uit dit onderzoek naar voren dat de otter van Marum 1 ½ tot 2 jaar oud moet zijn geweest. Deze otter was niet bekend uit onderzoek dat gedaan is onder gevonden uitwerpselen van otters in De Wieden en De Weerribben. Dit illustreert wederom dat er mogelijk meer jonge dieren onopgemerkt zijn gebleven en daarmee de totale populatie groter is dan minimaal wordt aangenomen.

Bedreigde diersoort
De otter is een van de meest bedreigde zoogdieren van West- en Midden-Europa. De laatste Nederlandse wilde otter is in 1988 in Friesland doodgereden. Na een grondige voorbereiding, waarbij veel maatregelen zijn getroffen om het gebied geschikt te maken voor otters, zijn in 2002 otters die in Oost-europa zijn gevangen in De Weerribben uitgezet. De populatie otters die zich nu in de Weerribben en in De Wieden bedraagt minimaal 7 tot 13 dieren, afhankelijk van het precieze aantal jongen dat is geboren.

Bron: Staatsbosbeheer

Laatste update ( maandag, 10 oktober 2005 )
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende > Laatste >>

Resultaten 37 - 45 van 71
spacer
De omgeving
eigen046.jpg
Otter weetjes
Otters op de voet gevolgd

Het wel en wee van de uitgezette otters zal nauwkeurig worden gevolgd door het onderzoekinstituut Alterra. Zo kan tijdig worden ingegrepen als er iets mis is. Dood aangetroffen of zieke otters dienen zo spoedig mogelijk worden gemeld bij het meldpunt 


  © Copyright 2005 by CModifications
Powered by Mambo
spacer
Laatste update: July 31, 2022, 3:49 pm